20.9 C
Nicosia
Κυριακή 2 Ιούνιος 2024 | 3:41

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ: ∆ηµιουργία Ενιαίου Φορέα Στέγασης το πρώτο βήµα

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ενιαίου Φορέα Στέγασης, θα προχωρήσει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής μιας συνολικής στεγαστικής πολιτικής.

Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα μας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναλύοντας τις πρόνοιες του φορέα αναφέρει για το τι θα περιλαμβάνει:

  • Συγκέντρωση όλων των σχετικών με το θέμα υπηρεσιών (κυβερνητικών τμημάτων, δημοτικών και κοινωνικών αρχών) κάτω από μία στέγη ώστε να επιτευχθεί ένας επιτυχής, ολιστικός σχεδιασμός της στεγαστικής πολιτικής του κράτους.
  • Ο φορέας θα ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματα τους και παράλληλα θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες.
  • Στόχος του φορέα είναι και η μείωση των τιμών διάθεσης και πώλησης οικιστικών μονάδων, επανεξετάζοντας την ανάπτυξη ακίνητης ιδιοκτησίας με σωστό πολεοδομικό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
  • Ο φορέας θα αποκτά γη μέσω αγοράς, απαλλοτρίωσης ή διάθεσης γης από την κεντρική διοίκηση ή την τοπική αυτοδιοίκηση και θα προωθεί την παραχώρηση στοχευμένων και άλλων κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα με αντάλλαγμα την ανέγερση μονάδων.

Αναφερόμενος στο θέμα των ενοικίων ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει ότι ανάμεσα στους κύριους στόχους του Ενιαίου Φορέα Στέγασης είναι η δημιουργία μονάδων οι οποίες θα μπορούν να διατεθούν με προσιτό ενοίκιο. Επίσης η δημιουργία και ανέγερση φοιτητικών εστιών εκεί που υπάρχει ανάγκη οι οποίες θα αξιοποιούνται από φοιτητές, στη βάση κριτηρίων με προσιτό ενοίκιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είναι η παρακάτω:

Σε μια περίοδο που η εξεύρεση στέγης, ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ποια η στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσετε, αν εκλεγείτε στην προεδρία της Δημοκρατίας;

Μέσα από τον διάλογο μας με την κοινωνία των πολιτών και ειδικότερα με τη νέα γενιά, το Στεγαστικό αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας και ειδικότερα τους νέους.

Η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στέγασης θα είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής μιας συνολικής στεγαστικής πολιτικής. Μία από τις κύριες ευθύνες αυτού του φορέα θα είναι η συγκέντρωση όλων των σχετικών με το θέμα υπηρεσιών (κυβερνητικών τμημάτων, δημοτικών και κοινοτικών αρχών) κάτω από μία στέγη ώστε να επιτευχθεί ένας επιτυχής, ολιστικός σχεδιασμός της στεγαστικής πολιτικής του κράτους που να διευκολύνει πάνω από όλα τους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους, αλλά και διεκπεραιώνοντας όλες τις διαδικασίες. Στόχος του Ενιαίου Φορέα Στέγασης είναι και η μείωση των τιμών διάθεσης και πώλησης οικιστικών μονάδων, επανεξετάζοντας την ανάπτυξη ακίνητης ιδιοκτησίας με σωστό πολεοδομικό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Ο Εθνικός Φορέας Στέγασης, θα αποκτά γη μέσω αγοράς, απαλλοτρίωσης ή διάθεσης γης από την κεντρική διοίκηση ή την τοπική αυτοδιοίκηση και θα προωθεί την παραχώρηση στοχευμένων πολεοδομικών και άλλων κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα με αντάλλαγμα την ανέγερση μονάδων. Αυτό τον ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία του, μπορεί να αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).

Ποια μέτρα εισηγείστε για αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης των ενοικίων;

Μέσα στο πλαίσιο της συνολικής στεγαστικής πολιτικής που θα επιλαμβάνεται ο Ενιαίος Φορέας Στέγασης (ΕΦΣ), περιλαμβάνονται πολιτικές και σχέδια που στοχεύουν και στην αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης των ενοικίων, τα οποία δυσκολεύουν χαμηλά αμειβόμενους, νεαρά ζευγάρια, αλλά και φοιτητές μας να εξεύρουν σε προσιτές τιμές στέγη. Ανάμεσα στους κύριους στόχους του ΕΦΣ είναι η δημιουργία μονάδων, οι οποίες θα μπορούν να διατεθούν με προσιτό ενοίκιο, καθώς και η δημιουργία και ανέγερση φοιτητικών εστιών εκεί που υπάρχει ανάγκη, οι οποίες θα αξιοποιούνται από φοιτητές στη βάση κριτηρίων με προσιτό ενοίκιο.

Βρίσκεται στην επικαιρότητα το τεράστιο σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ποιες οι θέσεις σας γι’ αυτό το σοβαρό θέμα;

Είναι ανάγκη να προχωρήσει ο εξορθολογισμός σε σχέση με τη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το θέμα.  Θα πρέπει να εισαχθούν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες να μην αφήνουν την παραμικρή σκιά ή υπόνοια ευνοιοκρατίας, αναξιοκρατίας ή παράνομης διαχείρισης στο θέμα αυτό και εξυπηρετώντας πάνω από όλα τους πρόσφυγες.  Στοχεύουμε μέσα από τις προτάσεις του προγράμματός μας πλήρη διαφάνεια μέσα από τη δημόσια ανάρτηση των ονομάτων όσων αξιοποιούν τουρκοκυπριακές περιουσίες με πλήρες ιστορικό της κάθε υπόθεσης, προωθώντας παράλληλα επανασχεδιασμό των κριτηρίων απόδοσης για το θέμα στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής.

Ποιες οι εισηγήσεις σας για τόνωση των ξένων επενδύσεων μετά την κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος;

Για να υπάρξει τόνωση των ξένων επενδύσεων θα πρέπει να γίνουν κάποια σημαντικά βήματα τα οποία αποτελούν βασικές παραμέτρους του προεκλογικού μας προγράμματος.

Πρώτα, πρέπει να εργαστούμε στοχευμένα προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, ενισχύοντας τους βασικούς τομείς, αλλά και υποσχόμενους τομείς όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο εναλλακτικός τουρισμός, η ναυτιλία, η τεχνολογία των πληροφοριών.Για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, πρέπει την ίδια στιγμή να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας μέσω της συνεχούς προώθησης μεταρρυθμίσεων όπως είναι η Δικαστική Μεταρρύθμιση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, της διασύνδεσης της Παιδείας με την Οικονομία μας, καθώς επίσης και της στόχευσης μας για προσέλκυση επενδύσεων από συγκεκριμένες χώρες.

Το παράδειγμα των Ισραηλινών, οι οποίοι άρχισαν να επενδύουν στη χώρα μας όταν χτίσαμε ισχυρές πολιτικές σχέσεις είναι ενδεικτικό. Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών εργαστήκαμε με επίκεντρο την οικονομική διπλωματία και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε, με στόχο την προέλκυση ποιοτικών επενδύσεων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΑΚΙΝΗΤΑ» ΤΕΥΧΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κύπρος: Από τις 52,2 δις. ευρώ καταθέσεις, οι 27,8 δις.ευρώ είναι εγγυημένες

Στα €27,8 δισ. ανέρχονται οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το 2023. Το σύνολο των καταθέσεων στις...

Παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Άγιο Συλά

Σε κακόβουλη ενέργεια οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του στον Αγίου Συλά στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον Αρχιπύραρχο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας...

ΗΠΑ: Ανταλλαγή πυρών στη Μινεάπολη – 3 νεκροί

Τρεις άνθρωποι, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών την Πέμπτη σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη Μινεάπολη , ανακοίνωσε η αμερικανική αστυνομία. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας ένοπλος και...

Wall: Θετικός ο Μάιος παρά τις εβδομαδιαίες απώλειες

Με σημαντική άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα στοιχεία για το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις...

Fitch: Διατήρησε το BBB- για την Ελλάδα – Σταθερό το outlook

Στο «ΒΒΒ-» δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της (ανακτηθείσης) επενδυτικής βαθμίδας διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές...

Πέθανε η μητέρα της Μισέλ Ομπάμα

Η Μάριαν Ρόμπινσον, μητέρα της  Μισέλ Ομπάμα, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, δήλωσαν οι οικογένειες Ομπάμα και Ρόμπινσον. Η Ρόμπινσον, που την αποκαλούσαν στοργικά την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!