19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 2:51

Αναλυτικοί χάρτες με τις περιοχές που πρέπει να εκκενωθούν μετά το «τελεσίγραφο» Ισραήλ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς έστειλε «τελεσίγραφο» στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόεια Γάζα προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Παρόλο που ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ισραήλ έδωσε 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την περιοχή, το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η εκκένωση θα πάρει χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι της Βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, δηλαδή 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να εκκενώσουν προς το νότο. Από τον νότο ο μοναδικός τρόπος διαφυγής εκτός Παλαιστίνης είναι το πέρασμα της Ράφα.

Ωστόσο, το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ έχει κλείσει μετά τα ισραηλινά χτυπήματα.

«Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο»

Οι εισβολές του Ισραήλ στη Γάζα τα τελευταία 16 χρόνια

Επίσης, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο βετεράνος Αιγύπτιος πολιτικός, Μουσταφά Μπακρί, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο.

Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (…) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.

Πώς μπορούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα οι κάτοικοι

Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια που μένουν σε πέντε περιοχές: στη Βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας, το Ντείρ ελ-Μπαλά, στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα.

Οι πέντε περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας

Το Al Jazeera με μία σειρά χαρτών δείχνει πώς είναι κατανεμημένος ο πληθυσμός στις πέντε πόλεις, υπογραμμίζοντας τις τοποθεσίες «κλειδιά».

Από το 2008 το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιθέσεις στην παλαιστινιακή περιοχή, σκοτώνοντας χιλιάδες κατοίκους, κυρίως άμαχους.

Η Βόρεια Γάζα

Η περιοχή της Βόρειας Γάζας μοιράζεται σύνορα μήκους 10 χιλιομέτρων με το Ισραήλ κι έχει σχεδόν 400.000 κατοίκους. Η Λωρίδα της Γάζας περιμετρικά είναι ενισχυμένη από έναν τοίχο από μπετόν και φράχτη με διπλό συρματόπλεγμα. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε ζώνη ενός χιλιόμετρου από αυτό το εμπόδιο διατρέχει κίνδυνο να δεχθεί πυροβολισμό από τον ισραηλινό στρατό που περιπολεί τα βόρεια και τα νότια σύνορα της Γάζας.

Το πέρασμα Μπέιτ Χανούν, γνωστό ως Ερέζ στο Ισραήλ και το οποίο το διαχειρίζεται ο ισραηλινός στρατός είναι το μόνο για να μεταβεί κάποιος βόρεια από τη Γάζα στο Ισραήλ. Από εκεί επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους με ειδικές άδειες (συνήθως για ειδική θεραπεία), να φύγουν από τη Γάζα με προορισμό την Ιερουσαλήμ ή τη Δυτική Όχθη.

Χάρτης του Al Jazeera για τη Βόρεια Γάζα

Η Γάζα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, ωστόσο λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας χρειάζεται ένα ταξίδι αρκετών ωρών. Από το 2007 το Ισραήλ έχει επιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας σε ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό.

Στη Βόρεια Γάζα βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας. Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια έχει έκταση 1,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 114.000 κατοίκους είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη.

Η πόλη της Γάζας

Η πόλη της Γάζας είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυπληθής πόλη εντός της Λωρίδας, με περισσότερους από 700.000 κατοίκους. Η Rimal, η Shujaiya και η Tel al-Hawa είναι μερικές από τις πιο γνωστές γειτονιές της.

Στο κέντρο της Rimal βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα, η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμανομένης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), του γραφείου του Ειδικού Συντονιστή του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή  (UNSCO) και το Πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Επίσης βρίσκονται τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γάζας, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, Al-Azhar και το Πανεπιστήμιο Al-Aqsa, τα οποία χωρίζουν μερικά εκατοντάδες μέτρα.

Χάρτης του Al Jazeera για την πόλη της Γάζας

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Σάτι, γνωστός και ως  καταυλισμός της παραλίας βρίσκεται στη μεσογειακή ακτή της Γάζας και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος από τους οκτώ συνολικά  προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας.

Ντείρ ελ-Μπαλά

Το Ντείρ ελ-Μπαλά με πληθυσμό 300.000 κατοίκους είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς παραγωγούς στη Γάζα. Επίσης, εκεί υπάρχουν τέσσερις προσφυγικοί καταυλισμοί: Νουσεϊράτ, Αλ Μπουρέι, Αλ Μαγκάζι και Ντέιρ ελ-Μπάλα.

Στην περιοχή βρίσκεται το μοναδικό λειτουργικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα καθώς και το σύνορο της περιοχής με την πόλη της Γάζας.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Λωρίδα της Γάζας έχει υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει επηρεαστεί σοβαρά και η δυνατότητα για ουσιαστικές υπηρεσίες όπως η υγεία, η αποκομιδή των απορριμάτων, υπηρεσίες νερού, η βιομηχανία και η γεωργία.

Χάρτης του Al Jazeera για την περιοχή Ντείρ ελ-Μπαλά

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το 5% του νερού στη Γάζα είναι ασφαλές για κατανάλωση, ενώ το 68% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ανασφάλεια στην πρόσβαση στο φαγητό.

Χαν Γιουνίς

Στην περιοχή Χαν Γιουνίς μένουν περίπου 400.000 άνθρωποι. Στο κέντρο της βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός του Χαν Γιουνίς με περίπου 87.000 κατοίκους.

Το 2005 περίπου 8.000 Εβραίοι έποικοι και Ισραηλινοί στρατιώτες σε 21 οικισμούς γύρω από τη Γάζα μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την απόφαση του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Αρίελ Σάρον για απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους οικισμούς βρίσκονταν στο Χαν Γιουνίς.

Χάρτης του Al Jazeera για την περιοχή Χαν Γιουνίς

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η κατοχή της Γάζας από το 1967 έληξε όταν τα στρατεύματα και οι έποικοι αποχώρησαν αλλά το διεθνές δίκαιο βλέπει τη Γάζα ως κατεχόμενη περιοχή, καθώς το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

Ράφα

Η Ράφα είναι η πιο νότια περιοχή στη Γάζα με πληθυσμό σχεδόν 250.000 κατοίκων. Η περιοχή είναι πιο γνωστή για το πέρασμα της προς την Αίγυπτο που έχει και το ίδιο όνομα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν κρατήσει κλειστά τα σύνορα και είναι υπεύθυνες για την περαιτέρω εκκένωση της ήδη εξασθενισμένης οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

Το 20220 τα περάσματα της Ράφα και του Ερέζ είχαν ανοίξει για 125 ημέρες σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι που το επιθυμούσαν μπορούσαν να λάβουν έναν περιορισμένο αριθμό από πάσο προκειμένου να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εκείνοι που θα θελήσουν να φύγουν από το πέρασμα της Ράφα πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι έξι έως οκτώ ωρών μέσα από την έρημο του Σινά και να περάσουν αρκετά σημεία ελέγχου της Αιγύπτου μέχρι να φτάσουν στο Κάιρο που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα μακριά.

Χάρτης του Al Jazeera για την περιοχή Ράφα

Το δεύτερο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο είναι η πύλη Σαλάζ αλ-Ντιν, η οποία χρησιμοποιείται για μεταφορά αγαθών.

Το τρίτο πέρασμα από τη Ράφα είναι το Καρέμ Αμπύ Σαλέμ που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς.

Στη Γάζα δεν υπάρχουν λειτουργικά αεροδρόμια αφότου τον Αύγουστο του 2001 βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο, «Γιασέρ Αραφάτ» τρία χρόνια μετά τα εγκαίνιά του.

Η Γάζα γίνεται για ακόμα μία φορά σκηνή ευρείας καταστροφής και ανθρώπινου πόνου με όσους μένουν πίσω να την περιγράφουν ως «τη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!