16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 8:04

Αλλάζει η πιο σημαντική τιμή του πετρελαίου – Τι θα γίνει

Μετά από χρόνια διαμάχης, η πιο σημαντική τιμή του πετρελαίου στον κόσμο πρόκειται να αλλάξει οριστικά, επιτρέποντας στις προμήθειες αργού από το δυτικό Τέξας να βοηθήσουν στον καθορισμό της τιμής εκατομμυρίων βαρελιών συναλλαγών πετρελαίου ημερησίως.

Η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι το υπάρχον σημείο αναφοράς, Dated Brent, τελειώνει σιγά-σιγά από εμπορεύσιμο πετρέλαιο για να παραμείνει αξιόπιστο. Ως εκ τούτου, η S&P Global Commodity Insights – πιο γνωστή στους traders ως Platts – αναγκάστηκε να κάνει μια δραματική αναθεώρηση. Η μετάβαση ήταν γεμάτη διαμάχες και προκάλεσε πολύ άγχος στους φυσικούς εμπόρους πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Ήταν όμως απολύτως απαραίτητη. Η BP Plc σε ένα στάδιο είπε ότι το Dated Brent υπόκειται σε «ολοένα και τακτικές εξαρθρώσεις».

Αλλά το μέλλον του Dated είναι πλέον καθορισμένο. Από τα φορτία για τον Ιούνιο και μετά, το West Texas Intermediate Midland, το πετρέλαιο από το Permian θα γίνει ένα από τις λίγες ποιότητες που θα καθορίζουν το Dated Benchmark.

Το Bloomberg εξηγεί τι ακριβώς θα συμβεί με μία σειρά ερωτήσεων – απαντήσεων:

1. Γιατί έχει σημασία;

Το Dated, όπως είναι κοινώς γνωστό από τους traders πετρελαίου, βοηθά στον καθορισμό της τιμής περίπου των δύο τρίτων του παγκόσμιου πετρελαίου και καθορίζει ακόμη και την τιμή ορισμένων συμφωνιών φυσικού αερίου.

Τα κράτη που παράγουν πετρέλαιο συχνά πωλούν τα βαρέλια τους με μικρό πρίμιουμ ή έκπτωση σε σχέση με το Dated, επομένως ο ακριβής μηχανισμός του τρόπου σχηματισμού τους έχει σημασία για αυτά. Επιπλέον,  βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολύπλοκου δικτύου παραγώγων, διαμορφώνοντας τελικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου Brent που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια.

Το Dated επηρεάζει πολλές τιμές του πετρελαίου, επομένως ακόμη και το αργό στο Ντουμπάι θα μπορούσε να αισθανθεί τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τον Adi Imsirovic, βετεράνο trader και ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

2. Τι ακριβώς θα συμβεί;

Οι έμποροι θα μπορούν να προσφέρουν το WTI Midland προς πώληση από την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ. Θα παραδοθεί στο Ρότερνταμ και, στη συνέχεια, η τιμή θα συμψηφιστεί χρησιμοποιώντας έναν παράγοντα προσαρμογής ναύλου σαν να αποστέλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα.

Ακολουθώντας μια προσεκτική διαδικασία, η Platts θα αξιολογήσει εάν το πετρέλαιο προσφέρεται σε υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο από πέντε υπάρχουσες ποιότητες που ορίζουν το Dated — Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk ή Troll. Εάν η Platts κρίνει ότι το WTI Midland είναι η πιο ανταγωνιστική τιμή σε προσφορά τότε θα μπορούσε να ορίσει το Dated.

Έτσι, το WTI Midland μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την τιμή που χρεώνει ένας πωλητής ενός βαρελιού Atlantic Basin σε ένα διυλιστήριο στην Κίνα.

3. Πώς θα λειτουργήσει η ανακάλυψη τιμών;

Φανταστείτε οι υπάρχουσες ποιότητες Dated, οι οποίες φέρουν το ακρωνύμιο BFOET, είναι στα 80 δολάρια το βαρέλι. Ένας έμπορος μπορεί να παραλάβει ένα φορτίο WTI Midland στα 79 $ από έναν τερματικό σταθμό στον Κόλπο των ΗΠΑ με επιπλέον κόστος παράδοσης 2 $ στο Ρότερνταμ — περισσότερα από 6.000 μίλια και περίπου 17 ημέρες με το πλοίο. Η Platts θα πρέπει να κάνει αυτό το παραδοτέο φορτίο όμοιο με τις υπάρχουσες ποιότητες BFOET, οι οποίες διακινούνται στη λεγόμενη βάση Free on Board ή FOB στη Βόρεια Θάλασσα.

Για να το κάνει αυτό, θα χρησιμοποιήσει αυτό που αποκαλεί συντελεστή προσαρμογής φορτίου, αφαιρώντας το εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς μέσω της Βόρειας Θάλασσας στο Ρότερνταμ. Εάν αυτό ήταν 1 δολάριο το βαρέλι, τότε η σιωπηρή τιμή FOB του WTI Midland στη Βόρεια Θάλασσα θα ήταν περίπου 80 δολάρια.

Η διαδικασία θα δώσει έμφαση στις εκτιμήσεις της Platts για το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς.

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Κάποιες αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει. Τον Φεβρουάριο, η Platts άρχισε να αξιολογεί τις προθεσμιακές τιμές με βάση τη νέα αξιολόγηση. Τα πραγματικά φορτία αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα επιτραπεί να συμπεριληφθούν από τις αρχές Μαΐου.

Η λήξη του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου Brent στα τέλη Μαρτίου θα βασίζεται σε ορισμένες συναλλαγές μιας ανταλλαγής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent Ιουνίου για φυσικό συμβόλαιο, το οποίο θα λάβει υπόψη τις αλλαγές.

Αυτά τα βασικά εργαλεία παραγώγων, μαζί με την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, θα καθορίσουν τη βασική τιμή του φυσικού Dated Brent για τον Ιούνιο.

Μια σημαντική λεπτομέρεια τις επόμενες εβδομάδες είναι το πόσες συναλλαγές θα αυξηθούν οι συναλλαγές του μελλοντικού Dated Brent. Μέχρι στιγμής, δώδεκα οντότητες έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με βάση τους νέους όρους, σύμφωνα με την Platts.

5. Θα είναι καλύτερο το Dated;

Αν υποθέσουμε ότι οι έμποροι κάνουν τις προσαρμογές, θα είναι πολύ σημαντικό για τον όγκο πετρελαίου υπό συναλλαγή.

Μόνο τον Μάρτιο, περίπου 60 δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα αναμενόταν να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!