16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 1:24

ΥΠΟΙΚ: Οι προκλήσεις που επιφυλάσσει η νέα χρονιά

  • Η καλύτερη απάντηση στις κρίσεις δεν είναι άλλη από την υψηλή ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται μόνο μέσα από ορθές πολιτικές  

Μετρώντας αντίστροφα για την υποδοχή μιας, κατά γενική ομολογία απρόβλεπτης χρονιάς, με πολλές προκλήσεις στην οικονομία και όχι μόνο, ο απολογισμός είναι αναπόφευκτος καθώς για μένα συμπληρώνονται και 10 χρόνια στην κυβέρνηση, υπηρετώντας από τρία διαφορετικά αξιώματα, με αφετηρία το 2013, υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες που προέκυψαν μέσα από πραγματικές κρίσεις.

Κρίσεις που μας σημάδεψαν. Που δοκίμασαν τα όρια όλων μας.

Κι αν κάτι μπορώ να πω με σιγουριά, όντας το μακροβιότερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της παρούσας κυβέρνησης, είναι πως η καλύτερη απάντηση στις κρίσεις δεν είναι άλλη από την υψηλή ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται μόνο μέσα από ορθές πολιτικές.

Μιλώντας για προκλήσεις, αυτές ακριβώς οι πολιτικές, θα αποτελούν πάντα την πιο μεγάλη πρόσκληση κάθε νέας χρονιάς. Και εμείς, αποδεδειγμένα τις ακολουθήσαμε.

Βαδίζοντας στο 2023, βαδίζουμε παράλληλα σε μια νέα οικονομική εποχή που τα πάντα είναι ρευστά. Παρά την μακρά περίοδο αβεβαιότητας που βιώσαμε και βιώνουμε, ένεκα πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παρά τις δημοσιονομικές συνέπειες που δημιουργήθηκαν, η Κύπρος διέψευσε πολλές προβλέψεις, πετυχαίνοντας αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης χάρη στις ορθές πολιτικές, οδηγώντας τα δημόσια οικονομικά σε σωστή τροχιά.

Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας αποδίδεται κυρίως στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και στην ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης σε μια συστηματική πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ένα στοίχημα που κερδίσαμε και που καλείται να κερδίσει και η επόμενη κυβέρνηση διατηρώντας την υψηλή ανάπτυξη. Η συνέχιση προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτακτική, ούτως ώστε να ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την καθοδική πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους καθώς, μπαίνοντας σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών θα είναι πολύ πιο σημαντική ειδικά σε ότι αφορά την άντληση επενδύσεων.

Ψηλά στις ατζέντα των προκλήσεων της νέας χρόνιας και της επερχόμενης κυβέρνησης δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓΕΣΥ και κατ’ επέκταση του οράματος ενός κοινωνικού κράτους με ενσωματωμένες πολιτικές που αφορούν όχι μόνο το ΓΕΣΥ, αλλά και το ΕΕΕ, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης και τη φορολογική μεταρρύθμιση που λόγω της κρίσης πήρε αναγκαστικά αναβολή.

Το όραμα του «Κύπρος το Αύριο» και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προβλέπει την άντληση 4,4 δις ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, σε συνδυασμό με την νέα πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική οικονομία που έχουμε σχεδιάσει με προϋπολογιζόμενες δαπάνες πράσινης μετάβασης ύψους 892 εκ. ευρώ και ψηφιακής μετάβασης ύψους 225 εκ. Ευρώ,  αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη δυναμική της οικονομίας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στην οχύρωση της κυπριακής οικονομίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα που δεν είναι δυνατή η καταγραφή τους σ’αυτές τις λίγες γραμμές, είναι το αποτέλεσμα μιας σωστής δημοσιονομικής διαχείρισης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, το «Όραμα 2035» και αποτελούν παρακαταθήκη της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί από την επόμενη, όποια κι αν είναι αυτή.

Η διαχείριση όλων αυτών των προκλήσεων είναι σαφώς εθνική υπόθεση. Αυτό που απαιτείται για τη συνέχιση της προόδου και της ευημερίας της οικονομίας μας, είναι πρωτίστως αποφασιστικότητα και τόλμη για την εφαρμογή ωφέλιμων μεταρρυθμίσεων.

Εκ πείρας, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι κρίσεις μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν και σε ευκαιρίες για την αντιμετώπιση χρόνιων αδυναμιών ή στρεβλώσεων του συστήματος, επιδιώκοντας πάντα την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στις εκάστοτε νέες πραγματικότητες, όπως αυτές μεταβάλλονται συνεχώς. Ωστόσο, με λανθασμένες κινήσεις πολιτικής μπορεί να ανατραπούν πολλά οδηγώντας σε καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και τις επόμενες γενεές.

Παραδίδοντας μια εύρωστη οικονομία, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θέλω να ελπίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από εμένα προσωπικά μαζί, με όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε και όλα όσα τροχιοδρομήσαμε, θα μετουσιωθούν σε πράξη για το καλό των επόμενων γενεών.

Θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα, αγάπη στις καρδιές μας, δύναμη και αισιοδοξία.

Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης

Άρθρο από το περιοδικό Nomisma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!