16.8 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 14:43

ΥΠΟΙΚ: Οι προκλήσεις που επιφυλάσσει η νέα χρονιά

  • Η καλύτερη απάντηση στις κρίσεις δεν είναι άλλη από την υψηλή ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται μόνο μέσα από ορθές πολιτικές  

Μετρώντας αντίστροφα για την υποδοχή μιας, κατά γενική ομολογία απρόβλεπτης χρονιάς, με πολλές προκλήσεις στην οικονομία και όχι μόνο, ο απολογισμός είναι αναπόφευκτος καθώς για μένα συμπληρώνονται και 10 χρόνια στην κυβέρνηση, υπηρετώντας από τρία διαφορετικά αξιώματα, με αφετηρία το 2013, υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες που προέκυψαν μέσα από πραγματικές κρίσεις.

Κρίσεις που μας σημάδεψαν. Που δοκίμασαν τα όρια όλων μας.

Κι αν κάτι μπορώ να πω με σιγουριά, όντας το μακροβιότερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της παρούσας κυβέρνησης, είναι πως η καλύτερη απάντηση στις κρίσεις δεν είναι άλλη από την υψηλή ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται μόνο μέσα από ορθές πολιτικές.

Μιλώντας για προκλήσεις, αυτές ακριβώς οι πολιτικές, θα αποτελούν πάντα την πιο μεγάλη πρόσκληση κάθε νέας χρονιάς. Και εμείς, αποδεδειγμένα τις ακολουθήσαμε.

Βαδίζοντας στο 2023, βαδίζουμε παράλληλα σε μια νέα οικονομική εποχή που τα πάντα είναι ρευστά. Παρά την μακρά περίοδο αβεβαιότητας που βιώσαμε και βιώνουμε, ένεκα πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παρά τις δημοσιονομικές συνέπειες που δημιουργήθηκαν, η Κύπρος διέψευσε πολλές προβλέψεις, πετυχαίνοντας αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης χάρη στις ορθές πολιτικές, οδηγώντας τα δημόσια οικονομικά σε σωστή τροχιά.

Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας αποδίδεται κυρίως στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και στην ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης σε μια συστηματική πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ένα στοίχημα που κερδίσαμε και που καλείται να κερδίσει και η επόμενη κυβέρνηση διατηρώντας την υψηλή ανάπτυξη. Η συνέχιση προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτακτική, ούτως ώστε να ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την καθοδική πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους καθώς, μπαίνοντας σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών θα είναι πολύ πιο σημαντική ειδικά σε ότι αφορά την άντληση επενδύσεων.

Ψηλά στις ατζέντα των προκλήσεων της νέας χρόνιας και της επερχόμενης κυβέρνησης δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓΕΣΥ και κατ’ επέκταση του οράματος ενός κοινωνικού κράτους με ενσωματωμένες πολιτικές που αφορούν όχι μόνο το ΓΕΣΥ, αλλά και το ΕΕΕ, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης και τη φορολογική μεταρρύθμιση που λόγω της κρίσης πήρε αναγκαστικά αναβολή.

Το όραμα του «Κύπρος το Αύριο» και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προβλέπει την άντληση 4,4 δις ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, σε συνδυασμό με την νέα πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική οικονομία που έχουμε σχεδιάσει με προϋπολογιζόμενες δαπάνες πράσινης μετάβασης ύψους 892 εκ. ευρώ και ψηφιακής μετάβασης ύψους 225 εκ. Ευρώ,  αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη δυναμική της οικονομίας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στην οχύρωση της κυπριακής οικονομίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα που δεν είναι δυνατή η καταγραφή τους σ’αυτές τις λίγες γραμμές, είναι το αποτέλεσμα μιας σωστής δημοσιονομικής διαχείρισης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, το «Όραμα 2035» και αποτελούν παρακαταθήκη της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί από την επόμενη, όποια κι αν είναι αυτή.

Η διαχείριση όλων αυτών των προκλήσεων είναι σαφώς εθνική υπόθεση. Αυτό που απαιτείται για τη συνέχιση της προόδου και της ευημερίας της οικονομίας μας, είναι πρωτίστως αποφασιστικότητα και τόλμη για την εφαρμογή ωφέλιμων μεταρρυθμίσεων.

Εκ πείρας, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι κρίσεις μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν και σε ευκαιρίες για την αντιμετώπιση χρόνιων αδυναμιών ή στρεβλώσεων του συστήματος, επιδιώκοντας πάντα την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στις εκάστοτε νέες πραγματικότητες, όπως αυτές μεταβάλλονται συνεχώς. Ωστόσο, με λανθασμένες κινήσεις πολιτικής μπορεί να ανατραπούν πολλά οδηγώντας σε καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και τις επόμενες γενεές.

Παραδίδοντας μια εύρωστη οικονομία, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θέλω να ελπίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από εμένα προσωπικά μαζί, με όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε και όλα όσα τροχιοδρομήσαμε, θα μετουσιωθούν σε πράξη για το καλό των επόμενων γενεών.

Θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα, αγάπη στις καρδιές μας, δύναμη και αισιοδοξία.

Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης

Άρθρο από το περιοδικό Nomisma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι τράπεζες, τα κέρδη και τα επιτόκια

Οι δύο μεγάλες τράπεζες μας, Κύπρου και Ελληνική, ανακοίνωσαν μαζί κέρδη πέραν των 850 εκατ. για το 2023. Η μεγάλη αυτή κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στην...

Γιατί είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό

Έχουμε εισέλθει στο Μάρτιο και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη νέα τουριστική περίοδο.  Λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην οικονομία και...

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής από τη Λάρνακα, έπειτα από οδική σύγκρουση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον δρόμο Αγρού...

ΗΠΑ-Κύπρος συζητούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

H αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής...

Σήμερα το μνημόσυνο Γρηγόρη Αυξεντίου

Τελείται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος...

Πάλι άρχισε τις προκλήσεις η Τουρκία – Η Κύπρος απάντησε με Anti-NAVTEX

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!