14.9 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Μάιος 2024 | 6:45

Με το 5G η Κύπρος προχωρεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NOMISMA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Mε τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο

Του Ιωσήφ Ιωσήφ

Η τεχνολογία 5G αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο της Κύπρου, όσο και της Ευρώπης. Αυτό υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο nomisma ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης πρόκλησης και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα.  Στη συνέντευξη του ο κ. Κόκκινος αναφέρει ότι στόχος των 5G δικτύων είναι η υλοποίηση μιας ενοποιημένης υποδομής που θα επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση των πόρων και την παροχή νέων υπηρεσιών στους χρήστες, στην αγορά, αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους τομείς που θα υποβοηθηθούν από την τεχνολογία 5G, είπε ότι με την αυτοματοποίηση θα ενισχυθούν τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η γεωργία, η διαχείριση πόλεων, η υγεία, οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλοί άλλοι.  Αναφορικά με το πότε όλοι οι πάροχοι θα προσφέρουν τη νέα τεχνολογία στην αγορά της Κύπρου, ο κ. Κόκκινος είπε ότι από πλευράς αδειοδότησης και οι 4 υφιστάμενοι πάροχοι έχουν λάβει την άδεια, αλλά από εμπορικής πλευράς εναπόκειται στον κάθε πάροχο να καταρτίσει το δικό του επιχειρηματικό πλάνο βάσει του οποίου θα καθορίσει το χρόνο διάθεσης της υπηρεσίας.

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Κόκκινου είναι η εξής:

Ποιες επιπλέον δυνατότητες προσφέρει η νέα τεχνολογία 5G σε σχέση με τις υφιστάμενες; 

Η τεχνολογία 5G έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη ζωή μας πιο επαναστατικά από οποιαδήποτε αλλαγή τεχνολογίας έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα, αφού μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες ενός πλήρως συνδεδεμένου κόσμου. Με τις εκπληκτικές δυνατότητες που διαθέτει, το 5G στοχεύει στη δημιουργία ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος που θα βελτιώσει όχι μόνο την εμπειρία των χρηστών, αλλά θα επιτρέψει και την εμφάνιση νέων καινοτόμων υπηρεσιών, προϊόντων και εφαρμογών, αλλά και επιχειρηματικών μοντέλων. Πιο συγκεκριμένα, τα δίκτυα 5G αναμένεται να επιτρέπουν τη διασύνδεση δισεκατομμυρίων αντικειμένων και συστημάτων, προσφέροντας παράλληλα υψηλότερες ταχύτητες, από 10 μέχρι 100 φορές μεγαλύτερες από σήμερα, χαμηλότερη καθυστέρηση και ανταπόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καθώς και πιο αξιόπιστες συνδέσεις, καλύτερη διαχείριση ενέργειας και εκπομπής ισχύος και βελτιωμένη συνολική ασύρματη κάλυψη.

Οι πρώτες υπηρεσίες θα βασίζονται σε υπηρεσίες «εμπλουτισμένης κινητής ευρυζωνικότητας» και θα αποτελούν μετεξέλιξη των υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα από τα δίκτυα 4G, παρέχοντας βελτιωμένη και αδιάλειπτη εμπειρία συνδεσιμότητας για τους χρήστες οπουδήποτε και εάν βρίσκονται, με μεγαλύτερες ταχύτητες. Στην πορεία, όμως, στόχος των 5G δικτύων είναι η υλοποίηση μίας ενοποιημένης υποδομής που θα επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση των πόρων και την παροχή νέων υπηρεσιών στους χρήστες, στην αγορά αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Επί της ουσίας, το δίκτυο 5G πρόκειται να είναι μία πλήρως προγραμματιζόμενη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει πολλαπλές και διαφορετικές μεταξύ τους υπηρεσίες, ενισχύοντας την δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών τελευταίας τεχνολογίας και δημιουργώντας νέες βιομηχανίες στο ψηφιακό οικοσύστημα. Όσο το 5G θα εξελίσσεται, τόσο οι εφαρμογές του θα αποκτούν περισσότερη σημασία σε κάθε τομέα και σε κάθε επίπεδο πολιτειακής, επιχειρηματικής και κοινωνικής οργάνωσης: από την οικογένεια μέχρι την πόλη και από μια τοπική κοινότητα μέχρι μια ολόκληρη χώρα.

Πόσο έτοιμοι είναι οι πάροχοι για να προσφέρουν τη νέα τεχνολογία στην αγορά;

Από πλευράς αδειοδότησης, και οι 4 υφιστάμενοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει, μετά από πλειοδοτική διαδικασία που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020, άδεια από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών  του Υφυπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία δικτύων 5G στην Κύπρο. Από εμπορικής πλευράς, όμως, εναπόκειται στον κάθε πάροχο να καταρτίσει το δικό του επιχειρηματικό πλάνο, βάσει του οποίου θα καθοριστεί και ο χρόνος, αλλά και ο τρόπος εμπορικής διάθεσης των δικτύων. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις  των εξουσιοδοτημένων παρόχων, αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G που να καλύπτουν το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με ταχύτητες >100Mbps, καθώς και όλους τους αυτοκινητοδρόμους και κύριες οδικές αρτηρίες, μέχρι το τέλος του 2025.

Ως Πολιτεία, στόχος μας είναι να διευκολύνουμε, αλλά και να προωθήσουμε ένα γοργό ρυθμό εφαρμογής δικτύων πέμπτης γενιάς, έχοντας, βέβαια, ως πυξίδα τη νομιμότητα, και ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Προς την κατεύθυνση αυτή, αν και δεν μπορούμε να «επέμβουμε» στη διαδικασία ανάπτυξης των δικτύων από πλευράς παρόχων, προωθούμε την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών με επίκεντρο το 5G όπως, μεταξύ άλλων, ποιοτική ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και δημιουργία έξυπνων πόλεων, εγχείρημα για το οποίο το Υφυπουργείο έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο τόσο όσον αφορά την ετοιμασία Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής, όσο και την υλοποίηση απτών εφαρμογών. Για τον σκοπό αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως έχουν ετοιμαστεί προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους €40 εκατ., η υλοποίηση των οποίων θα τελεί υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου. Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα των δράσεων που σχεδιάζουμε, και οι οποίες αναμένεται θα δημιουργήσουν συνθήκες άνθησης ενός «οικοσυστήματος» με επίκεντρο το 5G, προσελκύοντας επενδύσεις και ενθαρρύνοντας επιχειρηματικές προσπάθειες που θα αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και θα επιταχύνουν την όλο και πιο ευρεία ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων.

Ποιες άλλες σκέψεις έχει το Υφυπουργείο σας για να επιταχύνει το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας; 

Ο ολιστικός ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, αρκετά πολύπλοκο θα έλεγα, και δεν αφορά μόνο τεχνολογική αλλαγή. Απαιτεί βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, ανασχεδιασμό διαδικασιών και μεθόδων, εκτεταμένη πρόσβαση στην τεχνολογία και αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα και επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών. Κυρίως όμως, απαιτεί αλλαγή κουλτούρας και στήριξη, όχι μόνο από πλευράς Πολιτείας, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες, τους τελικούς χρήστες και αποδέκτες της αλλαγής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Έχουμε σχεδιάσει δράσεις δύο ταχυτήτων που περιλαμβάνουν τη συνεχή ψηφιοποίηση υπηρεσιών με ευέλικτη μεθοδολογία και έμφαση στη βέλτιστη εμπειρία του χρήστη, υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές και πρότυπα. Προχωρούμε επίσης με την αντικατάσταση της πύλης Αριάδνη από μια νέα πύλη το Gov.cy μέσα από την οποία θα δημοσιεύονται με πιο φιλικό τρόπο οι υπάρχουσες Υπηρεσίες. Επιπρόσθετα και ως επόμενο στάδιο του έργου, σχεδιάζεται ο πλήρης ανασχεδιασμός και η υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης της διαδικτυακής παρουσίας των κυβερνητικών φορέων. Η πρακτική αυτή προσδίδει μία ενιαία και κοινή ταυτότητα και παρουσία της κρατικής μηχανής ως μία οντότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα αλληλεπίδρασης και εξυπηρέτησης πολιτών, επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινωνίας.

Δρομολογούνται μεγάλης εμβέλειας στρατηγικά έργα η Διακυβέρνησης ύψους πέραν των €300 εκατ. σε τομείς προτεραιότητας όπως υγεία, δικαιοσύνη και παιδεία, αλλά και για εκσυγχρονισμό της εσωτερικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής, ενώ παράλληλα, προωθούνται οριζόντια έργα όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας συστημάτων, δικτύων, και πληροφοριών, και η στρατηγική για ανάπτυξη έξυπνων πόλεων στην οποία έχω ήδη αναφερθεί. Καταρτίζεται πλάνο δράσης για ηθική και αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον για εφαρμογή τεχνολογιών DLT & blockchain από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το Υφυπουργείο, επίσης, προχωρεί με την υλοποίηση έργων για βελτίωση των ευρυζωνικών υποδομών σε όλες περιοχές της χώρας, αξιοποιώντας ενσύρματες και ασύρματες τεχνολογίες αιχμής όπως Fiber to the Home (FTTH) και κινητής τηλεφωνίας 5G, προς επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των «Gigabit», αλλά και των στρατηγικών στόχων του Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου για το 2025.

Καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειές μας διαδραματίζει και το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα στοχευμένο  Σχέδιο Δράσης, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων στο σύνολο της κοινωνίας, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανέργους, γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες, αλλά και στην προώθηση μίας κουλτούρας δια βίου μάθησης και καινοτομίας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μας στοίχημα. Να κτίσουμε μία κοινωνία, η οποία να βλέπει και να πράττει πέρα από τα όριά της.

Σε ποιους τομείς η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας 5G θα αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο; 

Το 5G δεν είναι απλώς μια εξέλιξη της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες. Είναι η θεμελιώδης πλατφόρμα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας, αλλά και στον συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας. Πρόκειται για μία επαναστατική τεχνολογία που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρύτερα, καθώς και στην επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G αναμένεται να δημιουργήσει περί των 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων.

Η τεχνολογία 5G αντιπροσωπεύει το πρότυπο για το μέλλον στις τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, πυρήνα ώθησης της παραγωγικότητας και κινητήριο μοχλό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος τεχνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας που θα ενισχύσει, με την αυτοματοποίηση, τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η γεωργία, η διαχείριση πόλεων, η υγειονομική περίθαλψη, οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλά άλλα. Παράλληλα, το 5G αναμένεται να επιτρέψει τη δημιουργία ενός κύματος νέων τεχνολογικών εφαρμογών και υπηρεσιών, όπως οι έξυπνες πόλεις, το διαδίκτυο των πραγμάτων – Internet of Things (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) και επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality).

Το 5G, θα βοηθήσει καταλυτικά στη δημιουργία «Έξυπνων» Πόλεων (Smart Cities), οι οποίες αξιοποιώντας τις υψηλές ταχύτητες, μεγάλη χωρητικότητα και βελτιωμένη κάλυψη που θα φέρει το 5G, θα διαμορφώσουν ένα ασφαλέστερο, ενεργειακά αποτελεσματικό, καθαρό περιβάλλον για να ζούμε, με σαφώς μειωμένα κυκλοφοριακά προβλήματα και κίνηση, αυτόνομα οχήματα, αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες στις οποίες θα συμβάλει το 5G, και η οποία έχει άμεση επίδραση στη ζωή των πολιτών, είναι και η ενίσχυση της τηλεϊατρικής, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών και της ταχύτητας αντίδρασης σε επείγουσες καταστάσεις, της παροχής εξ’ αποστάσεως φροντίδας αλλά και της διενέργειας ρομποτικών απομακρυσμένων επεμβάσεων.

Ταχύτερες, πιο αξιόπιστες συνδέσεις, μπορούν να συνδέσουν ομάδες σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας απομακρυσμένη εργασία και αλλαγές στον χώρο και τις μορφές εργασίας, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας σε επικίνδυνα επαγγέλματα, μέσω της εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης εγκαταστάσεων και του απομακρυσμένου χειρισμού εξοπλισμού.

Θεωρείτε ότι η νέα τεχνολογία 5G συμβάλλει στον κεντρικό στόχο για ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου; 

Η τεχνολογία 5G δεν συμβάλλει απλά, αλλά είναι δομικό στοιχείο και αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ευρώπης στο σύνολό της. Η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι μίας μεγάλης πρόκλησης. O κόσμος μετασχηματίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και εμείς καλούμαστε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα. Με ευελιξία, ταχύτητα και προσαρμοστικότητα. Όχι μόνο για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά κυρίως για τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας ευρύτερα. Το ψηφιακό άλμα που προσδοκούμε να επιτύχουμε περνά και μέσα από την επανάσταση του 5G, η οποία θα μας βοηθήσει ουσιαστικά να τρέξουμε με ταχύτητα προς το μέλλον και να πρωτοστατήσουμε στις εξελίξεις που τελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μεγάλη άνοδος (3,13%) στο ΧΑΚ – Στις 156,74 μονάδες ο ΓΔ – Σημαντικά κέρδη για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής να...

Χριστοδουλίδης και Αννίτα καταδικάζουν την επίθεση κατά πρωθυπουργού Σλοβακίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με αναρτήσεις τους στην Πλατφόρμα Χ καταδίκασαν την επίθεση κατά του...

Κομισιόν: Συνέχιση της ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο – Δείτε όλες τις προβλέψεις για οικονομία

Συνέχιση της ανάπτυξης και μείωση του πληθωρισμού αναμένεται στην Κύπρο το 2024 και το 2025, σύμφωνα με το κεφάλαιο για την Κύπρο των Εαρινών...

Γεραπετρίτης: Κύρωση μνημονίων μόνο όταν υπάρξει συμμόρφωση με Συμφωνία Πρεσπών

Τη θέση ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει πρώτα να πεισθεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τα προβλεπόμενα στη...

Σεισμός 4 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης  στις 15:42. Ειδικότερα, το επίκεντρο εντοπίζεται 34 χλμ νοτιοανατολικά του Γουδουρά Λασιθίου. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 425...

Ακυρώνει όλες τις διεθνείς επισκέψεις ο Ζελένσκι καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει

Οι Ουκρανοί υφίστανται πλέον τεράστια πίεση στα Ανατολικά, καθώς οι Ρώσοι προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Δεδομένης της κατάστασης στο μέτωπο, ο Βολοντίμιρ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!