Πιθανώς εντός Οκτωβρίου οι αποφάσεις για τη συλλογική σύμβαση, λένε τουριστικοί φορείς

Προχωρά η διαδικασία ενημέρωσης των συλλογικών οργάνων του ΠΑΣΥΞΕ για τη διαμεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιάνιδου, σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ ο ΣΤΕΚ, ο οποίος ζήτησε τη Δευτέρα και πήρε διευκρινίσεις από την Ζέτα Αιμιλιανίδου, εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος. Η προσπάθεια των τουριστικών φορέων είναι να παρθούν τελικές αποφάσεις σε μια κοινή Γενική Συνέλευση, πιθανότατα εντός Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο των χωριστών συνελεύσεων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, γίνεται ενημέρωση ανά επαρχία, ενώ έχει γίνει ήδη μια πρώτη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Εντός της εβδομάδας, συνέχισε, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση με τα μέλη του Συνδέσμου στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ενώ στις αρχές της επόμενης θα ακολουθήσει πιθανώς και η Πάφος.

«Κάποια στιγμή θα καταλήξουμε στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση, επομένως δεν είναι στο αέρα η πρόταση, αλλά ακολουθείται μια διαδικασία ενημέρωσης των συλλογικών οργάνων ανά επαρχία», είπε ο κ. Λοϊζίδης. Ανέφερε ότι η σύγκληση της ΓΣ δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά «ενδεχομένως να γίνει κοινή ΓΣ με τον ΣΤΕΚ» πιθανότητα εντός Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε εξάλλου ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, όμως «το γενικό κλίμα είναι ότι μιλάμε για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που χρειάζεται σοβαρή επεξήγηση στους ξενοδόχους».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόνοια, βάσει της οποία καταργείται το δικαίωμα υπηρεσίας 10%, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια κατέληγε στο προσωπικό, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στους μισθούς του προσωπικού. «Είναι μια τεράστια αλλαγή» και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουν να αντιληφθούν οι ξενοδόχοι με ποιόν τρόπο επηρεάζονται, είπε ο κ. Λοϊζίδης, λέγοντας ότι οι ενημερώσεις είναι αναγκαίες για αυτό τον λόγο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Σύνδεσμος ζήτησε και πήρε τη Δευτέρα κάποιες διευκρινίσεις από την Υπουργό Εργασίας σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. «Οι διευκρινίσεις που πήραμε από την ίδια την Υπουργό μας αφήνουν σε κάποιο βαθμό ικανοποιημένους. Θα τα μεταφέρουμε αυτά στα μέλη της ΓΣ και θα πάρουμε την τελική απόφαση» είπε.

Ως προς το ενδεχόμενο κοινής Γενικής Συνέλευσης με τον ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι θα γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να γίνουν χωριστές συνελεύσεις αν προκύψουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

«Η κατ’ αρχήν συμφωνία προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές και θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν καλή διάθεση και ειλικρίνεια στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», κατέληξε.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ