ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - Με τη δύναμη της ψήφου μας για μια νέα αρχή !

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

Καλούμαστε για άλλη μια φορά ως Ευρωπαίοι πολίτες να εκλέξουμε τους νέους βουλευτές του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτές οι εκλογές διενεργούνται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται στο μεταίχμιο σημαντικότατων εξελίξεων που εν πολλοίς θα καθορίσουν το αύριο , όχι μόνο της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του ταραγμένου πλανήτη. Ασφαλώς, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκονται στο επίκεντρο κατακλυσμιαίων ανακατατάξεων με την μικρή Κύπρο σε ρόλο μεγάλου γεωπολιτικού παίκτη.

Τα ενεργειακά και η επείγουσα ανάγκη για εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού του τεράστιου ενδιαφέροντος των μεγάλων δυνάμεων για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Υπό τη σκιά αυτής της πραγματικότητας και με δεδομένη την κορυφούμενη πολιτική θρασύτητα της Ερντογανικής Τουρκίας αλλά και της αμήχανης Βρετανίας που <<συνθλίβεται>> στη μέγγενη του Brexit , καλούμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες να στείλουμε ισχυρά μηνύματα ενότητας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης μέσω των Ευρωεκλογών. Καλούμαστε, με την αθρόα προσέλευση μας στις κάλπες αλλά και την πολιτισμένη στάση μας, να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες των πρωτοπόρων ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης η οποία αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες και τις εκατόμβες του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.
Είναι γεγονός πως σήμερα η Ευρωπαική Ένωση με τον τρόπο που λειτουργεί έχει σοβαρές αδυναμίες που εμποδίζουν τη δημιουργία της ένωσης που θέλουμε και οραματιζόμαστε. Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να μας κάνει να αποστρεφόμαστε την Ευρώπη και κάθε τι το Ευρωπαικό. Τουναντίον, θα πρέπει να χαλυβδώνουν την πίστη μας για συνεχή - σεινειδητή προσπάθεια ώστε μια μέρα να φτιάξουμε την Ευρώπη των ονείρων μας συνειδητοποιώντας πως η Ευρωπαική Ένωση είναι το κοινό σπίτι των Ευρωπαικών λαών. Και το πιο σημαντικό: Η Ευρώπη παρά τα μειονεκτήματα που έχει, αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για εδραίωση της ειρήνης στον πλανήτη που ζεί σε συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Στην Κύπρο, λίγες ώρες πριν από τις Ευρωεκλογές, διαπιστώνουμε με πόνο ψυχής πως έχει χαθεί σχεδόν παντελώς η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς. Η κομματική ανυποληψία σε συνδυασμό με την θλιβερή κατάντια της κοινωνίας μας, προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει σοβαρά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Προβάλλει, λοιπόν, αδήριτη η ανάγκη να συμμετάσχουμε αθρόα στην εκλογική διαδικασία, με πρωτοπόρου τους νέους μας, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουμε στο καθημερινό προσκήνιο τις αρχές της πολιτικής αξιοπιστίας, της ποιοτικής δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Καλούμαστε να εκλέξουμε τους άριστους, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην παρουσία της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του εθνικού και ευρωπαικού γίγνεσθαι. Πιστεύω βαθύτατα ότι δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τους άριστους, αρκεί να μελετήσουμε προσεχτικά τον βίο και την πολιτεία, τόσο των κομματικών φορέων όσο και των υποψηφίων. Όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολ << Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.>> Ευθύνη όλων μας, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ψήφου μας για το καλό της Ευρώπης και της Κύπρου μας. *δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού iep.org.cy

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ