Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Ε. Μακρόν

<<Η  Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους και αποτυχίες. Όταν η Ευρώπη σταματά, προδίδεται η ίδια και διατρέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί.>>  λόγια του Εμμανουέλ Μακρόν από την Πνύκα   στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα ως πρόεδρος της Γαλλίας. Επισείοντας τους τεράστιους κινδύνους που ζώνουν σήμερα την ανθρωπότητα  έστειλε  σαφέστατο το μήνυμα  πως  σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε την Ευρωπαική Ένωση. Το να  επιτρέψουμε τη διάλυσή της, θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, σημείωσε,  διαμηνύοντας πως  η Γαλλία αναλαμβάνει πρωτοβουλία  χάραξης  οδικού χάρτη για  τη δημιουργία  μιας νέας ισχυρής Ευρώπης .

Στις 26 Νοεμβρίου 2019 η νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Isabelle Dumont,  σχολιάζοντας τις Τουρκικές προκλήσεις στην  Κυπριακή ΑΟΖ τόνισε  πως η χώρα της << υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας>>.

Τις προάλλες, η Γαλλία εμφανώς δυσαρεστημένο από τη στάση του NATO στο ζήτημα της Λιβύης, εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Τουρκίας ενώ ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από τη ναυτική επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε παλαιότερη τοποθέτηση του για <<εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ>> τονίζοντας πως η Ε.Ε πρέπει να απεξαρτηθεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Την περασμένη εβδομάδα, στην συνάντηση του με την  καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εκφράστηκε ξανά με οργή κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για "ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες" της Άγκυρας στο θέμα της Λιβύης και όχι μόνο.  Το σημαντικό είναι πως και η κυρία Μέρκελ αναγκάσθηκε να μιλήσει με σκληρή γλώσσα κατά των Ερντογανικών μεθοδεύσεων τόσο στη Λιβύη όσο και στην εργαλειοποίηση των μεταναστών. Σήμερα που στην ευρύτερη γειτονιά μας επισυμβαίνουν κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις με  αιχμή  το  Ερντογανικό εγχείρημα αναβίωσης του Οθωμανισμού,  Κύπρος  και  Ελλάδα καλούνται να συμπρωταγωνιστήσουν  με τη Γαλλία  για θωράκιση των Ελληνικών - Κυπριακών και κατεπέκταση Ευρωπαικών  συμφερόντων.  

Οι τελευταίες φιλελληνικές  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής  της Ε.Ε που στήνουν στον τοίχο την Τουρκία για  τις παράνομες ενέργειες  της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο,  θα πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για  επιτάχυνση του οδικού χάρτη  που χάραξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την ίδρυση της  ισχυρής  νέας Ευρώπης. Προς την κατεύθυνση αυτή, Αθήνα και Λευκωσία  σε πλήρη συνεννόηση, πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν τον δικό τους αποφασιστικό ρόλο.  

Του  Ξενή  Χ. Ξενοφώντος

δημοσιογράφος 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ