16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 10:16

Το Πρωτόκολλο του Κιότο – Tέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005. Πρόκειται για μία συμφωνία 141 χωρών, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2005. Πρόκειται για μία φιλόδοξη όσο και περίπλοκη συμφωνία 141 χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), με δεσμευτικό χαρακτήρα, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Πήρε το όνομά του από την παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο, όπου υπογράφτηκε το 1997 και προέκυψε από τη Διεθνή Σύμβαση για την κλιματική αλλαγή, που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο και ποια τα καθήκοντα των χωρών που συμμετέχουν; Το βάρος πέφτει κυρίως στις βιομηχανικές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν υποχρεωτικά τους 6 βασικούς ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, πρωτοξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες, υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες και εξαφθοριούχο θείο), που συνθέτουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα κατά 5,2% ως το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι ρυπαντές αυτοί σχηματίζουν ένα είδος φράγματος που καλύπτει τη Γη και λειτουργεί σαν τη γυάλινη οροφή του θερμοκηπίου. Το φράγμα αυτό επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά αποτρέπει τη διαφυγή θερμικής ακτινοβολίας προς το διάστημα, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Αυτό είναι με λίγα λόγια το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», που τόσος λόγος γίνεται γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια.

Όσες χώρες δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους του Πρωτοκόλλου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ’ ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο ρύπων». Αντί να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές, μπορεί να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εάν έχουν ξεπεράσει το όριο να «πουλήσουν» το επιπλέον δικαίωμα ρύπανσης σε άλλη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λάμπουν δια της απουσίας τους από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου αποχώρησε το 2001, όταν ο πρόεδρος Μπους αμφισβήτησε την επιστημονική βασιμότητα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, θεωρώντας τη συνθήκη, πολύ ακριβή για την αμερικανική οικονομία. Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όμως, το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν έχει και πολλές ελπίδες επιβίωσης, ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές.

Για την Ελλάδα, αντίθετα με τις βιομηχανικές χώρες, η συμφωνία προβλέπει αύξηση των ρύπων κατά 25%, ως το 2012. Όμως, η χώρα μας έχει ξεπεράσει το πλαφόν αυτό ήδη από το 2002 και σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η αύξηση ως 2010 θα προσεγγίσει το 39%. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από κυρώσεις, όπως και οι ανεπτυγμένες χώρες που δεν θα πιάσουν τους στόχους τους.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η ΔΕΗ. Η ενεργειακή υπερδύναμη της χώρας εξαρτά ακόμη την παραγωγή της από τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ιδιαιτέρως ρυπογόνα.

Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015, το Παρίσι φιλοξένησε την 21η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP 21) της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και την 11η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο (CMP 11).

Στις 12 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C έως το 2100.

Πηγή: sansimera.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο, δήλωσε ο Διευθυντής του...

«Γνωρίζαμε, αλλά δεν το εγκρίναμε», λένε οι ΗΠΑ για το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα NBC και CBS, που επικαλούνται πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, το Ισραήλ είχε ενημερώσει «από νωρίς» για το πλήγμα στο Ιράν. Η...

Το EUHeyDay πάει Πάφο για να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη

Η πόλη της Πάφου θα γεμίσει με σημαίες του έργου EUHeyDay από τις 21 μέχρι τις 22 Απριλίου, καλώντας τον κόσμο της Πάφου σε...

Μαύρα σύννεφα στην κυβέρνηση Νετανιάχου: «Αδύναμη» η επίθεση στο Ιράν, λέει ο Ισραηλινός Υπ.Εθνικής Ασφάλειας

Δυσαρεστημένος δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ με την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη», μεταδίδει το Bloomberg. Σε...

Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar

Το Monster Energy, το ενεργειακό ποτό του 24/7 χαρτοφυλακίου της Coca-Cola HBC Κύπρου παρουσιάζει το νέο προϊόν, Zero Sugar Monster Energy. Το ποτό αποτελεί...

Δυσαρέσκεια για συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει το ψευδοκράτος

Το «υπουργείο εξωτερικών» εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!