25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 18:15

Τουρκία: Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και γιατί τον πολεμά ο Ερντογάν

Αντιμέτωπος με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του θα βρεθεί ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η χθεσινή πρωτόδικη απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών για «εξύβριση» αξιωματούχων.

Η καταδίκη αυτή αφορά σε σχόλιο που έκανε σε ομιλία του το 2019, όταν είπε πως αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τότε στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ήταν «ανόητοι».

Το 2019 ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που στηριζόταν από το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικράτησε έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργού και υποψηφίου με το κυβερνών AKP, στις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Η νίκη Ιμάμογλου ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης- έχασε την κυριαρχία του στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια.

Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 και κατάγεται από την Τραπεζούντα, από την πόλη Πλατάνα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η περιοχή αυτή παλιά κατοικείτο από Έλληνες, γι’ αυτό για τον Ερντογάν ο Ιμάμογλου είναι ο «Έλληνας» από τον οποίο έπρεπε να πάρει ξανά πίσω την Πόλη.

Η καταγωγή βέβαια του Ιμάμογλου από την Τραπεζούντα δεν σημαίνει πως είναι Έλληνας. Πρόκειται για προπαγάνδα του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, το οποίο «πάτησε» σε δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας Εθνος με τίτλο «Μία ημέρα με τον Πόντιο που πήρε την Πόλη από τον Ερντογάν».

Ενδεικτικό είναι ότι, μετά την επικράτηση του Ιμάμογλου στον πρώτο γύρο στις 31 Μαρτίου, ο Ερντογάν είπε σε ομιλία του: «Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ήταν οι Έλληνες. Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων».

Σε κάθε περίπτωση, η Εκρέμ Ιμάμογλου μιλά ποντιακά και έχει σχέσεις με τους Ποντίους στα Γιαννιτσά. Την ίδια ώρα διατηρεί σχέσεις και ε την Κύπρο, αφού σύμφωνα με τοπικά μέσα σπούδασε στα Κατεχόμενα, με τα οποία έχει ιδιαίτερη σχέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έκανε στην Κωνσταντινούπολη μνημείο για την Κύπρο με τον Κιουτσούκ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το οποίο βανδαλίστηκε από τους Γκρίζους Λύκους.

Μετά τις σπουδές στην Κύπρο έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το 2008 έγινε μέλος του CHP, ενώ το 2014 εξελέγη δήμαρχος στην περιοχή Μπεϊλίκντουζου που ανήκει στην Κωνσταντινούπολη. Το 2019 κέρδισε τη δημαρχία της Πόλης, μία νίκη που έκανε τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή την αρχή της πτώσης για τον Ταγίπ Ερντογάν. Η επικράτηση του Ιμάμογλου προκάλεσε πανικό στον Τούρκο πρόεδρο και στο κόμμα του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα fake news για υποτιθέμενες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και το ΑΚΡ να προσφύγει ενάντια στο αποτέλεσμα.

Ο Ιμάμογλου δραστηριοποιείται μέσω πολλών ΜΚΟ, ενώ είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Την ίδια ώρα είναι ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα και εξαιρετικός στην επικοινωνία. Διατελεί σύμβουλος σε πολλούς αθλητικούς ομίλους, καθώς και ο ίδιος είχε παίξει ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ως τερματοφύλακας στην ομάδα TOL (Turk Ocagi Limassol) της Λεμεσού.

Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Η σύζυγός του, Ντιλέκ, την οποία ο ίδιος θαυμάζει απεριόριστα, δεν φοράει μαντήλα.

Στο πολιτικό τοπίο, έχει εστιάσει ιδιαίτερα στην Οικονομία ζητώντας αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα και φθηνότερες μεταφορές. Ιδιαίτερα για την Κωνσταντινούπολη είχε τοποθετηθεί υπέρ επενδύσεων και σχεδίων με το περιβάλλον στο επίκεντρο.

Έχει πολύ μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους καθώς ο ίδιος δείχνει απλός άνθρωπος: κάνει βόλτες στην πόλη και έχει αξιοσημείωτη παρουσία στα social media.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Έτοιμο να σαλπάρει το διαστημικό ιστιοφόρο της NASA (βίντεο)

Η NASA ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν νέο τρόπο πλοήγησης στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ονομάστηκε Advanced Composite Solar Sail System η οποία...

Ντουμπάι: Σε 24 ώρες θα λειτουργήσει ξανά κανονικά το αεροδρόμιο

Μετά τις φοβερές βροχοπτώσεις και τις πρωτοφανείς πλημμύρες, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα επιστρέψει στην πλήρη του λειτουργική δυναμικότητα εντός 24 ωρών, δήλωσε σήμερα ο...

Μπριζίτ Μακρόν: Το «παραμυθένιο ταξίδι ζωής» της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας στη μικρή οθόνη (φωτό)

Η ιστορία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταφερθεί στην μικρή οθόνη από την γαλλική εταιρεία παραγωγής Gaumont. Με τίτλο «Brigitte, une femme...

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο – Τραυματίστηκαν ελαφρά 2 κορίτσια

Δύο κορίτσια, ηλικίας 6 και 11 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι κοντά στο σχολείο που φοιτούν στο Souffelweyersheim, στην ανατολική Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό...

Απόψε η ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού. Το αίτημα, όπως αναφέρουν διπλωματικές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!