22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:18

Ο άγνωστος «εμφύλιος πόλεμος διαρκείας» στην ελληνική μαφία και τα 60 θύματά της

Η εγκληματική σιωπή το τελευταίο πεντάμηνο στον κόσμο της νύκτας, μας είχε δώσει την ψεύτικη ελπίδα ότι ο πόλεμος των 23 συμμοριών που λυμαίνεται την Αττική κι ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2018 κι είχε αφήσει περισσότερα από 20 θύματα, είχε τελειώσει.   Είχαμε παλαιότερα πληροφορίες για συνάντηση νονών της νύκτας στα νότια προάστια της Αττικής για να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ τους.

Ομως η εν ψυχρώ δολοφονία του 53χρονου Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα μας ανέδειξε ότι όλο αυτό το διάστημα που θεωρούσαμε ότι είχε  λήξει αυτή η φάση του εμφυλίου στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, απλώς ετοιμαζόταν και τελειοποιείτο η  επιχείρηση εξόντωσης του εν λόγω ποινικού  μέσα στο σπίτι του. Κι αυτό μάλιστα σε απομακρυσμένη περιοχή  σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος των κακοποιών. Κάτι που προκαλεί φόβους ότι θα υπάρξουν νέες   ανταποδοτικές, αιματηρές επιθέσεις    για λόγους επικυριαρχίας στον κόσμο της νύκτας και κυρίως στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά.

Αλληλουχία δολοφονιών

Με  συμπληρωματικό ενδιαφέρον στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, σε ύποπτες «επενδύσεις» σε αλυσίδες καταστημάτων αλλά και στη διακίνηση ναρκωτικών ή προστασία καταστημάτων στην Αττική, σε θέρετρα όπως η Μύκονος κ.λπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο 53χρονος που δολοφονήθηκε στη Βοιωτία ήταν από τους κύριους στόχους    έρευνας της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος,  στο πλαίσιο της οποίας  διαπιστώθηκε ότι είχε μεγάλα έσοδα κι ότι είχε ατύπως μερίδια μέχρι και σε αρτοποιεία.

Με τη βία να επανατροφοδοτείται, όπως ίσως συμβαίνει και στην περίπτωση του Γιάννη Σκαφτούρου, από την τακτική των   ανθρώπων της νύκτας   να σκοτώνουν αντιπάλους τους για να   προλάβουν μία αντίστοιχη εγκληματική κίνηση σε βάρος τους.

Κι είναι ενδεικτικό ότι  από τους 30-40 κυρίαρχους της ελληνικής μαφίας κάποια χρονική στιγμή, μετά από 10-15 χρόνια θα έχουν επιβιώσει λόγω του πολέμου αλληλοεξόντωσης περίπου 2-3 από αυτούς, αν έχουν εγκαίρως αποτραβηχτεί ή αν παραμένουν στην… ασφάλεια της φυλακής. Με την ενεργοποίηση συνήθως 15-20 πληρωμένων εκτελεστών από Ελλάδα, Αλβανία κι άλλες χώρες που  ενεργοποιούνται από τους καθοδηγητές των συμμοριών».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία στη Βοιωτία του ποινικού που ακουγόταν με το ψευδώνυμο «θείος Τζο» στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για την εξιχνίαση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 στο Καβούρι. Με τις διωκτικές αρχές να στέκονται αδύναμες να εξιχνιάσουν έστω κι ένα μικρό ποσοστό αυτών των επιθέσεων, αφήνοντας πολλές φορές να εξελιχθεί η «αυτοκάθαρση» στον χώρο της νύκτας.

Δεκάδες νεκροί

Ο κατάλογος των εγκληματικών ενεργειών δεν έχει τέλος. Την περίοδο 2005-2009 είχαν σημειωθεί περίπου 20 δολοφονίες – και ανάμεσα σε αυτές των Αριστείδη Λακιώτη, Αλεξάντερ Σιμόνι, Γιάννη Γαβάκη, Σωτήρη Κούση, Αριστοτέλη Γιαγιά, Γιώργου Αρβανιτάκη, Γιώργου Αυτιά, Γεράσιμου Μαυράκη, Γιώργου Σαμπάτ, Αλέξανδρου Κοσμόπουλου, Γιώργου Αναγνωστόπουλου και άλλων – που δεν εξιχνιάστηκαν.   Ορισμένοι από αυτούς ήταν συνεργάτες ή αντίπαλοι συμμοριών στα δυτικά προάστια όπου συμμετείχαν ο Βασίλης Στεφανάκος κι ο Γιάννης Σκαφτούρος.   Ακολούθησαν την τελευταία τριετία οι εν ψυχρώ δολοφονίες των ιδιωτών Β. Στεφανάκου, Γ. Λίτσα, Μ. Καραγιάννη, Π. Σιτοκωνσταντίνου, Β. Γρίβα, Κατερ.  Αναγνωστάκη, Δ. Καπετανάκη, Κ. Ασημακόπουλου, Δ. Μάλαμα, του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου κι άλλες αιματηρές επιθέσεις στη Βούλα, στον Πειραιά, στο Περιστέρι, στην Κυψέλη, στο Γαλάτσι οι  οποίες επίσης δεν έχουν εξιχνιασθεί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πολλοί ποινικοί έχουν επαφή με αστυνομικούς, κρατικούς παράγοντες αλλά και πολιτικούς κι είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από αυτούς μνημονεύονταν στη δικογραφία που είχε   σχηματίσει η ΕΥΠ την περίοδο 2016-2018 για τη διαφθορά στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας.

Σε αυτή την έρευνα της ΕΥΠ είχαν αποδοθεί κεντρικοί ρόλοι στον 50χρονο επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι και ο οποίος φαίνεται να συντόνιζε εισπράξεις για «προστασία» περίπου 1.000 οίκων ανοχής, στούντιο μασάζ κ.λπ. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους σε αυτό το «σύστημα» που ήσαν  εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί  φέρεται να είχαν γνωριμίες με πρώην βουλευτές και να επιδίωκαν μέχρι και συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την τροφοδοσία του hotspot όπου φιλοξενούνται μετανάστες μέχρι και για αγορά του καφενείου της Βουλής.  .

Η εγκληματική δράση

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους 500 περίπου «νονούς της νύκτας» που ανήκαν σε 23 συμμορίες και είχε αποστείλει πριν από έναν περίπου χρόνο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης στον Αρειο Πάγο, στην πρώτη θέση υπήρχε η οργάνωση στην οποία ανήκε ο 53χρονος που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων προ δυο 24ώρων στη Βοιωτία. Οπως σημειωνόταν, ήταν η πιο ισχυρή συμμορία που δρα στα δυτικά προάστια (κυρίως στην περιοχή Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού κ.λπ.) από το 2000 κι αριθμεί 70 μέλη, από τα οποία οι 23  έχουν κεντρικό ρόλο.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση σύμφωνα με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ  κατηύθυνε   εγκληματικές ενέργειες, όπως την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ενώ συμμετέχει σε λαθρεμπόριο καυσίμων, ελέγχει πρατήρια βενζίνης και πουλά προστασία σε   εκατοντάδες καταστήματα.   Επιπλέον είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί με δεκάδες συμβόλαια θανάτου κυρίως της περιόδου 2000-2010, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αναφερθεί επαφές με αντιεξουσιαστές. Ακόμη θεωρήθηκε ότι είχε σχεσεις με τη «μαφία των φυλακών» που αποκαλύφθηκε το 2015 από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής όπου ανάμεσα σε στόχους βομβιστικών   επιθέσεων ήταν δικαστικοί λειτουργοί αλλά και κρατούμενοι πολιτικοί, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος κι ο Γιάννης Σμπώκος που κατηγορούνταν για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!