18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 3:23

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς το 1983

Σαν σήμερα έγινε η ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, όπως αναφερόταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για πάρα πολλά χρονιά το παράνομα κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, από το οποίο εκδιώχθηκαν με τη βία όσοι Κύπριοι κάτοικοι δεν σκοτώθηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες κατά την εισβολή.

Το χρονικό της ανακήρυξης

Μετά την εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 η Τουρκία παρανόμως ελέγχει το 37% της έκτασης της Κύπρου και φέρνει στην Κύπρο έποικους από την Τουρκία. Για τον έλεγχο δημιουργούνται παράνομες δομές που στη συνέχεια αποτέλεσαν τις δομές του ψευδοκράτους. Στις 14 Νοεμβρίου 1983 ο Ραούφ Ντενκτάς καλεί τη διοίκησή του σε δείπνο. Κοντά στα μεσάνυχτα ανακοινώνει στους συνδαιτημόνες του την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους. Όλα αυτά κάτω από άκρα μυστικότητα, με την απόφαση της «νομοθετικής συνέλευσης» που θα λάμβανε χώρα την επομένη να είναι μονόδρομος, αφού ήταν σαφές ότι η πρόταση του Ντενκτάς είχε γεννηθεί στην Άγκυρα.

κατεχόμενα

Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η ψευδοβουλή «αποφασίζει» και επίσημα σε έκτακτη σύνοδο, ομόφωνα, την ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος και το ονομάζει «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ενώπιον της Βουλής: «Κάτω από το φως των πραγματικοτήτων και δυσκολιών των πιο πάνω πεποιθήσεων, ως μεταφραστές της αναπότρεπτης και νόμιμης επιθυμίας και βούλησης του Τ/κ λαού, ανακηρύσσουμε ενώπιον της ιστορίας και ολόκληρης της ανθρωπότητας την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ως ανεξάρτητου κράτους».

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά οδηγήθηκε στην ανακήρυξη εξαιτίας των αξιώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, σε δήλωσή του την ίδια ημέρα ανέφερε: «Αυτή η ενέργεια όχι μόνο περιπλέκει περαιτέρω το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά καθιστά φανερό ότι στόχος της τουρκικής πλευράς ήταν πάντοτε η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων και η καλλιέργεια συνθηκών με σκοπό την απόσχιση της κατεχόμενης περιοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια είναι «αντίθετη προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και σε αντίφαση με τις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979». Οι κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Βρετανίας ζήτησαν από κοινού έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να εξετάσει την κατάσταση.

Στους δρόμους οι Ελληνοκύπριοι

Όπως αναμενόταν, η ενέργεια έφερε μαζικές κινητοποιήσεις Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτύρονταν για την παράνομη τουρκική ενέργεια που διχοτομούσε το νησί. Μία εκ των κινητοποιήσεων κατέληξε στο Προεδρικό, με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σπύρο Κυπριανού, να δηλώνει στους χιλιάδες διαδηλωτές ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε ενέργειες, ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη.

Κράτος μη αναγνωρισμένο

Τρεις ημέρες αργότερα, μετά από διεκδίκηση της Κύπρου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει την ενέργεια ως νομικώς άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το νέο «κράτος», αφού το μόνο νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία από την πλευρά της, μένοντας πιστή στις προηγούμενες ενέργειές της στο νησί, ανταλλάσσει «πρέσβεις» με το ψευδοκράτος και το αναγνωρίζει παράνομα.

Το Μπαγκλαντές αναγνώρισε το ψευδοκράτος για μερικές ώρες, ωστόσο λόγω της έντονης παρέμβασης της Λευκωσίας προς την Ουάσινγκτον, η Αμερική ζήτησε από τη χώρα να ανακαλέσει την απόφασή της, όπως και έγινε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι το ψευδοκράτος δεν υπάρχει και αποτελεί υποτελή στη Τουρκία δομή. Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός Ισλαμικών Συνδιασκέψεων έχει αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και τη δέχθηκε ως παρατηρητή με την ονομασία «Τουρκικό Κυπριακό κράτος».

Αμμόχωστος

Τα γλέντια και οι διαδηλώσεις

Κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου, στη μισή Κύπρο (στις ελεύθερες περιοχές) γίνονται εκδηλώσεις καταδίκης, ενώ στην άλλη μισή, στις κατεχόμενες περιοχές, πραγματοποιούνται λαμπερές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!