16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 6:07

Απόβαση στη Νορμανδία: Η «μητέρα όλων των μαχών» και η αρχή του τέλους

Στις 6 Ιουνίου του 1944, δίνεται το σύνθημα για τη «μητέρα όλων των μαχών» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την Απόβαση στη Νορμανδία.

Οι Σύμμαχοι, με εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, σκάφη και οχήματα, επιτίθενται στις υπό γερμανική κατοχή βόρειες ακτές της Γαλλίας. Η αρχή του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει μόλις ξεκινήσει.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 13.9.1979, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν ο Βάσος Μαθιόπουλος και «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 13ης Σεπτεμβρίου 1979, για αυτήν την ιστορικής σημασίας στρατιωτική επιχείρηση:

«Τη μεγαλύτερη αυτή μέρα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κατέκλυσαν τις βόρειες ακτές της Γαλλίας τόσες ναυτικές μονάδες: ο μεγαλύτερος στόλος που βρέθηκε με μιας συγκεντρωμένος στην παγκόσμια ιστορία. (…)

»Πέντε χιλιάδες σκάφη όλων των τύπων, αποβίβαζαν Άγγλους, Καναδούς, Αμερικανούς και ελεύθερους Γάλλους στη χώρα, που πριν τέσσερα χρόνια διωγμένοι από την τότε πανίσχυρη γερμανική στρατιωτική δύναμη, είχαν εγκαταλείψει στη Δουνκέρκη»

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 13.9.1979, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Η περιγραφή για το θέαμα που αντίκρυσαν οι Γερμανοί Ναζί τα χαράματα της 6ης Ιουνίου είναι χαρακτηριστική:

«Ο Ταγματάρχης Βέρνερ Πλούσκατ κοίταξε απ’ το παρατηρητήριο μακριά στη θάλασσα και είδε την πρώτη αχτίνα της αυγής, που προσπαθούσε να αντιταχθεί στο σκοτάδι της νύχτας.

»Μια πλειάδα μικρές κουκίδες, που τον ξάφνιασαν κι έτρεξε στο τηλεσκόπιο για να εξακριβώσει περί τίνος επρόκειτο. Το έστριψε προς όλες τις κατευθύνσεις κι ένιωσε το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του:

»Ο ορίζοντας σαν από κάποιο μαγικό χέρι είχε χρωματιστεί από πλοία, σκάφη, όλων των μεγεθών και των ειδών, μικρά, μεταφορικά, μεγάλα, πολεμικά, μεταγωγικά, αποβατικά – μια εικόνα φάντασμα, που σαν να είχε προβάλλει ξαφνικά απ’ το τίποτα.

Ο Πλούσκατ όρμησε στο τηλέφωνο και πήρε το αρχηγείο της 352ας Μεραρχίας, που βρισκόταν στην κοντινότερη απόσταση:

«Μπλοκ», φώναξε ο Πλούσκατ στο συνάδελφό του ταγματάρχη που είχε αυτό το όνομα και σήκωσε το τηλέφωνο:

“Η απόβαση θα γίνει στη δική μας ακτή. Σε μικρή απόσταση από μας πρέπει να ‘ναι μαζεμένα χιλιάδες σκάφη”

»Αυτή ήταν η πρώτη σκηνή απ’ το δυτικό μέτωπο, που άνοιγε την αυλαία της τρίτης και τελευταίας φάσης της γιγάντιας σύγκρουσης στην Ευρώπη. 

Η αρχή του τέλους

«Την αυγή, στις 6:30 άρχισαν ν’ αποβιβάζονται δύο εκατομμύρια άντρες, ενώ πάνω από τις ακτές είχαν σκεπάσει τον ουρανό τα συμμαχικά αεροπλάνα.

»Μια έκτακτη στη σύλληψη παραπλανητική ενέργεια των Άγγλων, που έριξαν αλεξιπτωτιστές – κούκλες στην περιοχή του Καλαί, νωρίτερα τη νύχτα έστρεψε τη γερμανική διοίκηση προς εκείνη την κατεύθυνση, γιατί πίστεψε πως στο σημείο εκείνο θα γινόταν η απόβαση.

»Την ίδια μέρα, οι σύμμαχοι πετύχαιναν να εγκαταστήσουν προγεφύρωμα και σε μια εβδομάδα να έχουν προωθήσει βαθιά μέσα στη Γαλλία 350 χιλιάδες άντρες, 54 χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα και 104 χιλιάδες τόνους εφοδίων. 

»Με ακάθεκτο ρυθμό, μπαίνανε στις 25 Αυγούστου του 44, με επικεφαλής τον στρατηγό Ντε Γκωλ οι ελεύθεροι Γάλλοι στο Παρίσι.  Στις 15 του Σεπτέμβρη τα συμμαχικά στρατεύματα έφταναν στα σύνορα του “μείζονος Ράιχ”.

»Η πιο εντυπωσιακή μάχη του πολέμου πέτυχε τον κυριότερο στόχο: τον αιφνιδιασμό. Την ημέρα της απόβασης, σ’ όλο το πεδίο της μάχης δεν φάνηκαν ούτε ελάχιστα γερμανικά αεροπλάνα.

Η αρχή του τέλους»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!