20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 23:36

Χ. Γώγος: Δεν είναι δεδομένο ότι ανοίγουν τα δημοτικά 7 Ιανουαρίου

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές υπογραμμίζοντας πως «με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» προειδοποίησε.

«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» συνέχισε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» να υπάρχει τρίτη επιδείνωση εξήγησε. «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό», τόνισε.

Παράλληλα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε.

«Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά τις γιορτές, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα… «Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’», σημείωσε.

Ο κ. Γώγος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι».

«Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά», παραδέχθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!