14.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 21:48

Νέα μέτρα στην Ελλάδα – Μάσκα παντού από την Παρασκευή – Ματαιώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας και της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  Μεταξύ άλλων η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική παντού, ενώ σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να είναι ενισχυμένη ή διπλή. Η Επιτροπή  των ειδικών θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει πρόσθετα μέτρα από 3 Ιανουαρίου ή και νωρίτερα αν χρειαστεί. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία. Καμία συζήτηση για επαναφορά των SMS μετακίνησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Από αύριο έως και 2 Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα: 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και εάν δεν υπάρχει συνωστισμός.
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Νέος γύρος μέτρων από 3 Ιανουαρίου 

Νέα μέτρα που θα αφορούν κυρίως το ωράριο για διασκέδαση – ψυχαγωγία – εστίαση, όπως επίσης και την τηλεργασία θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Αν κριθεί αναγκαίο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Ανοιχτά τα σχολεία

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και εάν χρειαστεί θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας τους. «Ειναι μία δυναμική κατάσταση. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής και θα επικαιροποιήσουμε τα δεδομένα που θα έχουμε με την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα» είπε ο κ. Πλεύρης.

Καμία συζήτηση για επαναφορά των SMS

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS για τις μετακινήσεις ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε εισήγηση που να σχετίζεται με SMS» είπε. Επανέλαβε πως τα μέτρα δεν θα παραπέμπουν σε γενικό lockdown, και θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις 27 Δεκεμβρίου.

«Η χώρα μας βίωσε την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα. Τις τελευταίες εβδομάδες ήμασταν σε μία ύφεση, αλλά είχαμε και την εξάπλωση της Όμικρον. Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον είναι ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, ενώ στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε: «Με συνέπεια και με βάση τις οδηγίες των ειδικών θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα. Θα αντιμετωπίσουμε την Όμικρον όπως χρειαστεί. Χωρίς πανικό, αλλά και χωρίς εφησυχασμό». «Ο κοσμος θα μπορέσει να δει τους δικούς του, να βγει στην αγορά, να διασκεδάσει, αλλά τηρώντας τα μέτρα» πρόσθεσε.

Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον ποσοστό άνω του 72% που δικαιούται την αναμνηστική δόση έχουν ήδη κλείσει ραντεβού.

naftemporiki.gr

Προηγούμενη ενημέρωση

Με την Όμικρον να «παραμονεύει» και τους ειδικούς να φοβούνται νέο κύμα, η κυβέρνηση και ειδικοί επεξεργάστηκαν νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων -τα οποία θα είναι δύο «ταχυτήτων», δηλαδή αυτά με άμεση εφαρμογή πιθανότατα από αύριο και κάποια για μετά τις γιορτές- θα γίνουν στις 11:30.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά και το πέρας της τηλεδιάσκεψης που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μέτρα σε δύο φάσεις

Οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν άμεση εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Αναστολή μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους.
  • Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής η υψηλής προστασίας μάσκας στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Υποχρεωτικά τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους.

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και εισήγηση να επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων στα καταστήματα εστίασης. 

Πλέγμα μέτρων για μετά τις γιορτές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχουν πέσει τα εξής:

  • Περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση.
  • Περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.
  • Επέκταση της τηλεργασίας.

Πλεύρης: Η βούληση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές

Σημειώνεται πως απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!