29.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 14:10

Σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της.

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου πραγματοποιύνται κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η υγειονομικη κρίση του νέου κορωνοϊού αλλά και μέσα σε κλίμα πολωσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Πόλωση που πυροδότησε η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες με αφορμή την επέτειο.

Οι εορτασμοί σήμερα πραγματοποιούνται υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό, με το σχέδιο της αστυνομίας να θέλει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ. Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό είναι σήμερα ο δικός μας αγώνας»

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την εξέγερση ως «αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας».

Η εξέγερση αποτέλεσε «μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας», συνέχισε για να τονίσει έπειτα τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες γιορτάζεται η φετινή επέτειος και τις οποίες επιβάλλει η υγειονομική κρίση. «Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης». υποστήριξε.

«Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας», κατέληξε.

Κυρ. Μητσοτάκης:Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα

Έπειτα ακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε στο ζήτημα της υπευθυνότητας.

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η επέτειος αποκτά νέο νόημα φέτος μέσα στις περιστάσεις. «Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πορεία του ΚΚΕ στην αμερικανική πρεσβεία

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η πορεία του ΚΚΕ προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία, στην οποία τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις από τους διαδηλωτές, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο κτίριο του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απαντά στην κριτική για την σύγκρουση Γενικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο ΠτΔ – «Ναι έκανα ναι κινήσεις»

Ο κόσμος αναμένει από όλους μας να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι τείνει χέρι συνεργασίας προς...

Υπερασπίζεται τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας – «Άδικες οι κατηγορίες»

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας μας, αναπόφευκτα μας έχουν στεναχωρήσει ιδιαίτερα, αφού πιστεύουμε ότι τιμούμε τον θεσμό...

Σαρλ Μισέλ στο ΚΥΠΕ: Ανοιχτή η πόρτα για παρέμβαση στο Κυπριακό

Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για την ΕΕ να παρέμβει στο Κυπριακό «εάν αισθανθούμε συλλογικά ότι θα ήταν χρήσιμο...

ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ...

«Πράσινο» από Υπουργικό για σύσταση εθνικού οργανισμού ανάπτυξης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη πρόταση του Υπουργού Οικονομικών που αφορά τη σύσταση εθνικού οργανισμού ανάπτυξης. Αναμένεται ότι ο οργανισμός αυτός θα είναι έτοιμος τέλος...

«Ουσιαστικά μέτρα» κατά ακρίβειας ζητά η ΠΕΟ σε μήνυμα για Εργατική Πρωτομαγιά

Αγωνιστικό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων κυπρίων και μεταναστών, απευθύνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ενώνοντας την φωνή της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!