15 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 9:30

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο και το βράδυ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Στο μεταξύ η ΑΔΕΔΥ με νέα της ανακοίνωση χθες τον βράδυ γνωστοποίησε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία στο Δημόσιο πραγματοποιείται κανονικά.

«Η απεργία σε όλο το Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, εκτός από τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

«Το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε και επιδόθηκε στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πριν λίγο, και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.», συνεχίζει αναφερόμενη στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με την 24ωρη απεργία στις 16/6, για τη διασφάλιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση, μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους.

Αργότερα, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε την απόφασή της να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων.

Αλλαγή κατεγράφη και όσον αφορά τις κινητοποίησεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως και τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν τελικά οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ, ο οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως δεν θα συμμετέχουν στην απεργία όλο το 24ωρο, προκειμένου να διευκολύνουν τις μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές.

Έπειτα, το βράδυ,  το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ  κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, έως τις 10 το πρωί, όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

  • Τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) και το τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 το πρωί.
  • Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.
  • Οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ένταση σημειώνεται από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς επιβάτες που αναμένονταν να ταξιδέψουν, πληροφορούνται ότι λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, θα αναγκαστούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Παράλληλα, συνωστισμός παρατηρείται στα εκδοτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς πολλοί ταξιδιώτες από το πρωί έχουν κατέβει στο λιμάνι του Πειραιά  για να αλλάξουν τα εισιτήριά τους.

Ωστόσο, διαμαρτύρονται πως δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση από τις εταιρείες και εκφράζουν την έντονή δυσαρέσκειά τους, αναφέροντας  πως όταν επικοινώνησαν, ενημερώθηκαν ότι τα πλοία θα φύγουν κανονικά.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες έχουν αποκλείσει τους καταπέλτες, ενώ στην ανακοίνωσή τους τα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας τονίζουν: «Να μην λείψει κανείς από την περιφρούρηση της απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η απεργία πραγματοποιείται παρά την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά, που την έκρινε, εχθές Τρίτη 15/6, παράνομη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε την Ε. Ένωση ;

Είκοσι χρόνια μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι κατά πόσον ωφέλησε ή όχι την Κύπρο...

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!