27.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 12:07

Νέες αποκαλύψεις και στήριξη στην Σοφία Μπεκατώρου

 Τους ασκούς του Αιόλου έχουν ανοίξει οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Έπειτα από τις αποκαλύψεις της «χρυσής» Ελληνίδας Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα,  η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε ο παράγοντας που κατήγγειλε η κ. Μπεκατώρου πως την κακοποίησε, ενώ η ΝΔ με ανακοίνωσή της ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα ως  μέλους της ΔΗΜΤΟ.

Παραιτήσεις ανακοινώθηκαν και στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας καθώς χθες παραιτήθηκε ο προέδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Γιάννης Παπαδημητρίου. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε σήμερα ο ομόλογός του στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου, Γιώργος Χριστόπουλος.

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”. Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα σε γραπτή του δήλωση ο παράγοντας που αποκάλυψε πως ευθύνεται  για την σεξουαλική κακοποίησή της η Σοφία Μπεκατώρου.

Στο μεταξύ οι καταγγελίες της κ. Μπεκατώρου εκκίνησαν ένα ντόμινο αποκαλύψεων καθώς και άλλες αθλήτριες ξεκίνησαν  να μιλούν ανοιχτά για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστησαν σε νεαρή ηλικία.

Η πρώην διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπικόφ, με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό της Εθνικής ομάδας πόλο.

Σε αποκαλύψεις προχώρησε και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου τονίζοντας πως πριν από 27 χρόνια ντράπηκε, φοβήθηκε, δεν μίλησε. «Η κάθε γυναίκα έχει τους δικούς τους λόγους να μην μιλήσει. Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα» είπε η παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης, τονίζοντας: «Αυτός ο φόβος, η σιωπή συντηρεί αυτές τις καταστάσεις», υπογράμμισε.

Γράφοντας στο sportsfeed.gr, η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας 1988-98 και ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing», αναφέρει επίσης την δική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης. Η κ. Ψυχογιού αναφέρει πως η ίδια δεν έπεσε από τα σύννεφα διαβάζοντας την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, προσθέτοντας πως «τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια».

Λ. Αυγενάκης: Έρχεται νόμος για εκπροσώπη αθλητών στις διοικήσεις Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου

«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος της Ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. ‘Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου», δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υγιή αθλητισμό. «Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί. Οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι, ότι είναι ακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε», σημείωσε.

Στήριξη από τον πολιτικό κόσμο

Την στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου έχει εκφράσει ο πολιτικός κόσμος.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας» ανάφερε σε ανα΄ρτηση του στο Facebook  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού», . τόνισε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  «Δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα», συμπλήρωσε.

«Η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίηση της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής», δήλωσε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώβη Γεννήματα. «Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν, ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν “ναι μεν, αλλά”». Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός “αθλητισμού” που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων “ισχυρών παραγόντων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Oικονομία, πληθωρισμός, «ανίκανοι ηγέτες», τα μεγαλύτερα προβλήματα στα κατεχόμενα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα κατεχόμενα είναι το οικονομικό και τη λιγότερη εμπιστοσύνη δείχνουν στην «κυβέρνηση» και τον «πρόεδρο». Αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ...

Πάνω από 3500 οι ενστάσεις για συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο

Συνολικά 3.516 ενστάσεις υποβλήθηκαν για τον συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι κάθε ένσταση θα τύχει...

Δύο εταιρείες στην Κύπρο μέσα στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Λευκορωσίας

Οι ΗΠΑ κατονόμασαν τη Δευτέρα δέκα φυσικά πρόσωπα και δώδεκα οντότητες, δύο εκ των οποίων, όπως αναφέρεται, αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου όπλων και είναι εγγεγραμμένες στην...

Τραγωδία στο Πασαλιμάνι – Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες μετά από κατάρρευση κτιρίου

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική στον Πειραιά μετά από κατάρρευση κτιρίου —το πρωί της Τρίτης (16/4)— εντός του οποίου γίνονταν εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα...

Ιρανός Πρόεδρος: Θα απαντήσουμε σε ενέργειες εναντίον συμφερόντων μας

Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Ιμπραήμ Ραΐσι, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό...

Μπορεί το Ισραήλ να αντέξει ένα διπλό πόλεμο;

Γιάννης Κουτρουμπής Από μία κλωστή κρέμονται όλα στη Μέση Ανατολή. Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!