14.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 7:47

Κορωνοϊός: Στόχος η αποσυμπίεση του ΕΣΥ- Lockdown «δύο ταχυτήτων»;

Με στόχο την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την παράταση του lockdown στην χώρας μας μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος την απόφαση επέβαλε το επιδημιολογικό φορτίο το οποίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, αναφέροντας, ωστόσο, πως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός,τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιείται κοντά στα 2.000, οι δύο άλλοι παράμετροι παραμένουν ανησυχητικοί καθώς ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό σταθεροποιείται σε υψηλά νούμερα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid βαίνει συνεχώς αυξητικά δοκιμάζοντας τις αντοχές των νοσοκομείων και του υγειονομικού προσωπικού. Έτσι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου χθες έφτασαν τους 608 οι ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση.

Οι ΜΕΘ στο όριο

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροδιακομιδή με C-130 τριών ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο της Δράμας, μέσα στις ειδικές κάψουλες.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν», σχολίασε ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε, το νοσοκομείο αυτή την στιγμή από τις 240 κλίνες που έχει το νοσοκομείο τις 140 τις μετέτρεψε σε covid. «Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα 6 κρεβάτια που είχαμε 12 και αυτή την στιγμή είναι και τα 12 κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν τη ΜΕΘ)», είπε για να τονίσει πως η περιφερειακή ενότητα της Δράμας δοκιμάζεται με έν στους 4 να είναι θετικός στον ιό.

«Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορωνοϊό», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο είχε αρχικά τρεις ΜΕΘ και πλέον διαθέτει 12. «Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μια συγκλονιστική προσπάθεια», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους, με την πληρότητα να προσεγγίζει το 100%. Περιοχές που αποτελούν πηγή ανησυχίας χαρακτήρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβος. Όπως εξήγησε οι περιοχές αυτές εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Lockdown «δύο ταχυτήτων»;

Με την επιδημιολογική κατάσταση να μην παρουσιάζει ξεκάθαρη αποκλιμάκωση, στο τραπέζι έχει πέσει πλέον η λύση της άρσης του lockdown σε δύο ταχύτητες.

«Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» παρατήρησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χωρίς να αποκλείσει το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, αν δηλαδή εξετάζεται η άρση των μέτρων να γίνει με δύο ταχύτητες βγάζοντας από το καθεστώς του lockdown μόνο περιοχές με βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα, ο κ. Πέτσας απάντησε πως ο στόχος αυτή την ώρα αποτελεί να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο γρήγορα.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σ’ αυτή τη σταδιακή άρση, φυσικά υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση ν’ ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», είπε αποφεύγοντας να δώσει κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!