21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 0:33

Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται το το ΕΣΥ- Επιπλέον μέτρα στο τραπέζι

Το φράγμα των 3.000 ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε χθες η χώρα μας ανακοινώνοντας 3.316 νέα κρούσματα σε μια μέρα που σημείωσε ακόμη δύο θλιβερά ρεκόρ, σε διασωληνωμένους και νεκρούς από Covid-19- με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται στους 310 και τους νεκρούς στους 50 σε ένα 24ωρο.

Οι παράμετροι αυτοί που, ούτως ή άλλως καθορίζουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, επισημαίνουν το αυτονόητο, το σύστημα υγείας ζορίζεται. Η τάση είναι εμφανής εδώ και αρκετές μέρες, γι’ αυτό άλλωστε και αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις, που ισχύουν από σήμερα. Περιμένοντας όμως περαιτέρω στρεσάρισμα στα νοσοκομεία της χώρας, στο τραπέζι έχουν πέσει επιπλέον μέτρα.

Θα πιεστεί κι άλλο το ΕΣΥ

Ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν πολλά σχέδια στο τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε χθες ότι θα υπάρξει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες επτά-δέκα ημέρες.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία. Άρα, όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν τηρήσουμε, όμως, τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα δούμε την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας να χειροτερεύει πριν καλυτερέψει. Δηλαδή οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown», σημείωσε.

Τέλμα στη Θεσσαλονίκη

«Δεν θα ζήσουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε στην Ιταλία ακριβώς, γιατί παίρνουμε τα σκληρά μέτρα νωρίς», πρόσθεσε αναφερόμενες στις εκτιμήσεις που συγκρίνουν την οριακή κατάσταση της Θεσσαλονίκης με την Ιταλία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 3.316 νέα κρούσματα χθες, τα 828 εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση, με τον ιό να καλπάζει στη συμπρωτεύουσα και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να μετατρέψει το Βελλίδειο συνεδριακό σε νοσοκομειακή πτέρυγα που θα υποδέχεται ασθενείς με Covid-19.

Στο μεταξύ, ανησυχητικές ειδήσεις φτάνουν από την Καστοριά όπου εντοπίστηκαν χθες 10 θετικοί στον κορωνοϊό εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής μινκ. Να σημειωθεί ότι στην Δανία έχει επέλθει πολιτικό χάος από την απόφαση της κυβέρνησης να εξουδετερώσει όλο τον πληθυσμό των βιζόν (μινκ) στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Σύντομα νέα μέτρα;

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άφησε, χθες το βράδυ, να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα ενταθούν αν τις αμέσως επόμενες μέρες οι πολίτες δεν δείξουν πιστή τήρηση σε αυτά και αν τα νούμερα της πανδημίας εξακολουθούν να είναι σε ανοδική πορεία. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Για το μέτρο είχε μιλήσει πρώτος προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να γνωστοποιεί χθες πως δεν έχει δεχτεί εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που γίνει δεκτή τέτοια πρόταση, τόνισε ότι το υπουργείο έχει μεριμνήσει για διαδικτυακή λειτουργία μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και της τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ν, η κυβέρνηση θα αφήσει να περάσει και αυτό το Σαββατοκύριακο και αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα θα πάρει νέα μέτρα, όπως άφησε χθες να εννοηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ θα γίνει κι άλλος περιορισμός στις μετακινήσεις. Παράλληλα επανέρχεται η σκέψη για «κόφτη» στα μηνύματα, δηλαδή κάθε άτομο να έχει τη δυνατότητα να στέλνει μόνο 3 ή 4 sms την ημέρα.

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα παραταθεί η καραντίνα, κάτι που δεν θέλει με τίποτα η κυβέρνηση, αφού στόχος της είναι η άρση του lockdown να γίνει πριν από τις γιορτές για να κινηθεί η οικονομία. Ωστόσο, αν δεν υποχωρήσουν τα νούμερα θα φτάσουμε σε γενική απαγόρευση, όπως την άνοιξη.

Στο μεταξύ, από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι επιπλέον περιορισμοί στις μετακινήσεις οι οποίες περιορίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παύση της διαδικασίας δίωξης ζητούν εκ νέου οι δικηγόροι των μοναχών

Δίκαιη δίκη είναι αυτή που διεξάγεται κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη και όχι αυτή που διεξάγεται κατά παράβασιν αυτών, αναφέρουν οι δικηγόροι...

Απειλές Ζαχάροβα κατά Λονδίνου: Θα πλήξουμε βρετανικούς στόχους, εάν ρωσικό έδαφος χτυπηθεί από βρετανικά όπλα

Η Μόσχα θα απαντήσει πλήττοντας βρετανικούς στόχους, εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πληγεί ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του...

Ευρωεκλογές 2024: Κυρίαρχη η -απούσα- ακροδεξιά στο debate – Άνοιγμα φον ντερ Λάιεν στη Μελόνι

Ελίζα Καραγιώργη • [email protected] Μιάμιση ώρα διήρκησε το τελευταίο πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, debate των υποψήφιων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωπαϊκή άμυνα και η...

ΗΠΑ: Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος πέρασε από το κεντρικό τμήμα της χώρας- Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Σοβαρές ζημιές, αλλά και πέντε θάνατοι είναι ο τραγικός απολογισμός από το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου από την Αϊόβα την Τρίτη, στις κεντρικές ΗΠΑ. Σπίτια ισοπεδώθηκαν και...

Κοινή επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ σε Φον ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή αεράμυνα «Iron dome»

Τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, ζητούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με...

Εγκαινιάστηκε από Υφυπουργό Τουρισμού το Limassol Boat Show στη μαρίνα Λεμεσού

Τη ναυτική έκθεση Limassol Boat Show, εγκαινίασε, το απόγευμα της Πέμπτης, στη μαρίνα Λεμεσού, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής. Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ.Κουμής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!