18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 19:41

Κορωνοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση των αριθμών- Προβληματίζει η αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται λιγότερο «φονικό» στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα φαίνεται να ξεφεύγει από το μοτίβο καταγράφοντας ρεκόρ, για την χώρα μας, ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό. Κοινή αποδοχή είναι άλλωστε ότι τα μέτρα αργούν να αποδώσουν. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται να σταθεροποιείται αλλά δεν φαίνεται ακόμα ξεκάθαρη μείωση, πράγμα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτεί ένα διάστημα μερικών ημερών ακόμα για να φανεί.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.

«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Πρωτοφανής αύξηση των νεκρών

Το περασμένο Σάββατο έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100 καταγεγραμμένων θανάτων, με τις ανθρώπινες απώλειες του Σαββατοκύριακου συνολικά να ανέρχονται στους 211 νεκρούς (108 το Σάββατο και 103 την Κυριακή).

Κοιτώντας πίσω την πορεία της πανδημίας στη χώρα, συνολικά έχουν καταγραφεί 1630 θάνατοι από κορωνοϊό, με 300 ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάστημα από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται αγγίζοντας τους 581, και μέχρι τις 11 Νοεμβρίου φτάνει τους 909 νεκρούς. Από τις 11 Νοεμβρίου και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, δηλαδή χθες, έχουν ανεβαίνουν στους 1630.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου ο αριθμός των νεκρών ανέρχονταν σε 626, πράγμα που σημαίνει πως μέσα στο μήνα Νοέμβριο, που δεν έχει καν τελειώσει ακόμα, έχουν καταγραφεί 1.004 θάνατοι.

Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Παγώνη, και σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.

Από την άλλη, ανάλυση της Wall Street Journal, δείχνει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Μεγάλη Βρετανία κατέγραψαν 177. 054 θανάτους από Covid-19 μέχρι τις 31 Ιουλίου. Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία του ECDC, υπολογίζει πως οι ανθρώπινες απώλειες από τις αρχές Αυγούστου έως τις 19 Νοεμβρίου, άγγιξαν τους 106.281 θανάτους.

Το σύστημα υγείας «νοσεί»

Στο μεταξύ ασφυκτική κατάσταση και πρωτόγνωρες συνθήκες επικρατούν στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται σταθερά «στα όρια» καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καθημερινά και όλο και υψηλότερους αριθμούς διασωληνωμένων ασθενών.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 540 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με την χώρα μας να έχει ανέβει δραματικά ψηλά στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης- βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού προχωράει στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, ο «Ευαγγελισμός», θα μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε νοσοκομείο Covid-19, ενώ το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη έφτιαξε γραφείο πολιτών για να ενημερώνει τους συγγενείς των νοσηλευόμενων με Covid19. Μεγάλη πίεση, όμως, δέχεται και το νοσοκομείο Λάρισας, ενώ υπολογίζεται ότι 1.500 υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα είναι «εκτός μάχης» διότι νοσούν αυτή τη στιγμή.

Για την οριακή κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη μίλησε χθες ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας ότι φοβάται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε.

Μάλιστα, σχετικά με τις ΜΕΘ, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

Τρομάζει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος

Να σημειωθεί ότι φόβοι για το τρίτο κύμα της πανδημίας εκφράστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το τρίτο κύμα προειδοποίησε επίσης σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, το οποίο σύμφωνα με την κ. Παγώνη αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφιάδες για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Διαφορετική ανάγνωση κάνουν τα κόμματα για τα νέα μέτρα – Μπηκτές και επικρίσεις μεταξύ τους – Κριτική κατά κυβέρνησης

Διαφορετική ανάγνωση κάνουν τα κόμματα για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα, δεν παραλείπουν να επικρίνουν το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!