25.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 13:25

ΕΛΛΑΔΑ: Οπαδική βία: Πιο αυστηροί έλεγχοι, ποινές – Κλείνουν προσωρινά οι λέσχες φιλάθλων

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας στον ελληνικό αθλητισμό ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό. Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη.  Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής.

Ειδικότερα, οι ανακοινώσεις έγιναν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

«Ήθρε η ώρα να σκοτώσουμε- ως πολιτεία αλλά και ως πολίτες ξεχωριστά ο καθένας- τη Λερναία Ύδρα της βίας και του χουλιγκανισμού» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης θύμα του παραλογισμού βίας. Όπως είπε, η ανακάλυψη των δολοφόνων έγινε θέμα τιμής για την αστυνομία και την ελληνική κοινωνία.

«Απαντήσαμε εμπράκτως στην καχυποψία και τη δυσπιστία. Πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από τις υπηρεσίες τους έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση» είπε προσθέτοντας ότι η αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα και έγιναν 17 συλλήψεις. «Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας οτι προχθές επίσης,  συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

«Στεκόμαστε εδώ γιατί είμαστε απέναντι στη βία», είπε, χαρακτηρίζοντας παγκόσμια μάστιγα και θλιβερή πανδημία τον χουλιγκανισμό. Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους πάντες (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες, ομάδες, αθλητές κοινωνία, τοπική αυτοδικοίηκηση) να συσπειρώσουν δυνάμεις. «Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν

  1. Έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων.

  2. Οι  ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

  3. Πρόγραμμα  εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτονυτας ότι, στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές  με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

  4. Αναβαθμίζεται η διαρκής εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

«Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως με το νόμο 4855 του 2021 για τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα επήλθαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για μια σειρά αδικημάτων, οι οποίες σχετίζονται- όπως είπε- με τα μέτρα που σήμερα ανακοινώνονται.

Όπως σημείωσε:

  • μοναδική ποινή για την ανθρωποκτονία είναι η ισόβια κάθειρξη
  • για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, η προβλεπόμενη ποινή είναι η φυλάκιση έως τρία έτη
  • για τη βαριά σωματική βλάβη αυστηροποιήθηκε η ποινή, η προβλεπόμενη ποινή είναι τουλάχιστον 2 ετών (από 2 έως 5 έτη). Αν ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης τότε η πράξη του είναι κακουργημα και θα τιμωτηθεί με την ποινή της καθείρξεως, από 5 έως 15 έτη.
  • στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβες έχει προστεθεί η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση που προκλήθηκαν στο θύμα από τη συμπεριφορά του δράστη
  • προσθήκη του κακουργήματος της βαριάς σωματικής βλάβης στον κατάλογο των αδικημάτων του νόμου 2225 για την διακρίβωση του οποίου από τις αρχές είναι επιτρεπτή η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου
  • η πρόκληση κάθε μορφής σωματικής βλάβης  (απλής, επικίνδυνης, βαριάς ή θαναηφόρας) σε βάρος υπαλλήλου συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Σε αυτή την κατηγορία αδικημάτων εντάσσεται η άσκηση βίας σε βάρος αστυνομικών.
  • αυστηροποήθηκαν οι προϋποθέσεις για απόλυση υπό όρο

Επίσης ο κ. Τσιάρας είπε ότι προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο:

  • Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας:
  • Συγκεκριμένα, για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, ρατσιστικές εκδηλώσεις,δημόσια υποκίνηση, κτλ η ποινή φυλάκισης από έως 2 έτη αυξάνεται σε ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη
  • Αντίχοια, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή έως 1 έτος, αυξάνεται από 3 μήνες έως 5 έτη
  • Σε περιπτώσεις διακεκριμένων επικίνδυνων δραστών, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από έως 3 έτη ανεβαίνει από 2 έως 5 έτη
  • Για υποκίνηση οπαδικού μίσους στην ισχύουσα ποινής φυλάκισης (από 6 μήνες μέχρι 5 έτη), προστίθεται και χρηματική ποινή
  • Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα (ιδιώνυμο) για όσους έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας. Θεσπίζεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
  • Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για οπαδική βία. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
  • Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε:
    • Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων ως 31/07/2022 και μεταβατική περίοδος ως τότε.
    • Oι ΠΑΕ-ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως μια λέσχη.
    • Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
    • Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης Φιλάθλων οπουδήποτε, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενηλίκων, μονίμων κατοίκων της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό ποινικό Μητρώο.
    •  Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
    • Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
    •  Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρ ισχύει άμεσα, και για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
    • ΠΑΕ/ ΚΑΕ θα δίνουν εισιτήρια διαρκείας στους οργανωμένους οπαδούς και μόνο στους νόμιμους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κάτοικοι: Όχι ακόμα μια ρυπογόνος βιομηχανία στο Δάλι

Οι Πολίτες Ιδαλίου-Λατσιών σε ανακοίνωσή τους καλούν το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Επίτροπο Περιβάλλοντος...

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας, άνεμοι και ίσως βροχές το Πάσχα

Ισχυρό μέχρι πολύ ισχυρό νοτιοδυτικό ως δυτικό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή, ενώ από αργά απόψε αναμένεται χαμηλή πίεση. Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ο καιρός θα...

Ο Πάτερ Ηρακλής είπε και πάλι την πρώτη Ανάσταση με το δικό του τρόπο (βίντεο)

Ο αγαπητός ανά την Κύπρο πάτερ Ηράκλης, της Μητρόπολης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, τήρησε το έθιμο του μηνύματος της πρώτης Ανάστασης το πρωί του Μεγάλου...

Το Κίεβο επιτίθεται στην Κριμαία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, αμερικανικής κατασκευής, που εξαπολύθηκαν εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις,...

Κόμπος: Λύση μόνο στα πλαίσια του ΟΗΕ – Η Τουρκική πλευρά είναι εκτός πλαισίου

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία...

Αστυνομία: Κροτίδες, φωτιές και συλλήψεις

Στο πλαίσιο των δράσεων της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, προέκυψαν χθες και τα ξημερώματα σήμερα, τα ακόλουθα περιστατικά: Στην επαρχία Λεμεσού,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!