28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 19:28

Ελλάδα: «Όχι στο lockdown, ναι στον εμβολιασμό» – Οι δείκτες πιέζουν το σύστημα Υγείας

Η πανδημία πιέζει το σύστημα Υγείας της χώρας, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν, ενώ κάθε μέρα 90-100 ασθενείς χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και γιατροί δεν προκρίνουν ένα νέο lockdown, επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Εν τω μεταξύ, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

Ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και όχι το lockdown».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως χθες, Τετάρτη, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για τρίτη δόση.

Εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στη στρατηγική μας να είμαστε ανοιχτοί και όποιες παρεμβάσεις λαμβάνονται, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους». Ο ίδιος προανήγγειλε πως από το τέλος της εβδομάδας ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ε. Γιαμαρέλλου: Κίνηση απελπισίας το lockdown

«Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι μια κίνηση απελπισίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παθολογίας.

Η κ. Γιαμαρέλλου επέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων «για να γλιτώσουμε το lockdown». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη χρήση μάσκας, που όπως με τους εμβολιασμούς και την κόπωση ύστερα από δυο χρόνια έχουμε ξεχάσει.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η καθηγήτρια τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου εκτίμησε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα νούμερα θα είναι εξίσου πιεστικά. Επανέλαβε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστιακή κάλυψη αλλά την τήρηση των μέτρων όπως μάσκες και αποστάσεις.

Μάλιστα τόνισε πως δεν θα έχει το lockdown αποτέλεσμα, αν όταν βγούμε από αυτό δεν τηρούμε τα μέτρα. «Έαν σήμερα γινόταν lockdown για μια βδομάδα, δέκα ημέρες και μετά από δέκα ημέρες συμπεριφερόμασταν όπως σήμερα θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα;», κατέληξε ο πρύτανης.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε και το φράγμα των 1.450 μονάδων – Ράλι 4,5% στην εβδομάδα – Κέρδη στην Ευρώπη

Τις κρίσιμες αντιστάσεις των 1.450 μονάδων κατάφερε να διασπάσει σήμερα (26/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποχαιρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια εξαιρετική...

Δολοφονία Λυγγεριδη: προφυλακίστηκαν 3 από 10 κατηγορούμενους για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών

Στη φυλακή οδηγηθηκαν οι 3 εκ των 10 κατηγορουμένων οι οποίοι απολογήθηκαν στην 4η ανακριτρια μόνο για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!