15.9 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 5:43

Ελλάδα: Εξετάζεται η αυστηροποίηση των μέτρων- Στο τραπέζι και το γενικό lockdown

Έχοντας ανοιχτά όλα ενδεχόμενα, οι ειδικοί εξετάζουν τις επιλογές τους χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν την πιθανότητα ενός καθολικού lockdown. Βασική παράμετρος που θα κρίνει τις αποφάσεις αποτελεί η πορεία των δεικτών στα επόμενα εικοσιτετράωρα και η ενδεχόμενη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

«Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά (τα κρούσματα) για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα», εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως είπε, το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Εφόσον παγιωθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω. Αυτή ήταν η εκτίμηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Το θέμα είναι πόσα βήματα πρέπει να γίνουν προς τα πίσω καθώς η αυστηροποίηση των μέτρων που πέφτει στο τραπέζι περιλαμβάνει σενάρια κλεισίματος των καταστημάτων, περαιτέρω απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή και καθολικού lockdown.

Περιορισμός δραστηριοτήτων

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, η επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα. Εξηγώντας τι εννοεί λέγοντας νέα μέτρα, ο καθηγητής απάντησε πως «οι δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω». Όπως πρόσθεσε μάλιστα, λόγω της βρετανικής μετάλλαξης και της μεγάλης διασποράς που την χαρακτηρίζει, πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω». «Δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε», σημείωσε.

Περαιτέρω απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 18:00 το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Είναι κάτι που θα το δούμε», σημείωσε σε συνέντυεξή του στο ραδιόφωνο στου ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι είναι ημίμετρο.

«Αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε ότι μιλάμε ή «για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Γενικό lockdown τριών εβδομάδων;

Υπενθυμίζεται ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας προτείνει σκληρό lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες. Ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε σήμερα πως η λύση θα μπορούσε να είναι η επιβολή ενός αυστηρού lockdown, τύπου Μαρτίου, για τρεις εβδομάδες. Σημείωσε μάλιστα πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν δεν το προτείνει ακόμα.

Το γεγονός πως η επιλογή ενός καθολικού lockdown βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών, επιβεβαίωσε και ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος. Πρόκειται όμως για μία απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία, όπως είπε.Σύμφωνα με τον καθηγητή, το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, γνωστοποίησε επίσης ότι συζητιέται ένα πιο αυστηρό lockdown υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι σε μια τέτοια απόφαση πρέπει πρώτα να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. «Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. «Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις», τόνισε ο υπουργός.

«Σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα»

Τα σχολεία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, δεν χρειάζεται να κλείσουν γιατί δεν ήταν αυτά που αύξησαν την κινητικότητα. Ωστόσο, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τους λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση των δεικτών, ο κ. Εξαδάκτυλος «βλέπει» ως το βασικό παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων το άνοιγμα των σχολείων.

«Στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου», εξήγησε αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει». Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι μόνο η Αττική στο κόκκινο»

Χθες σημειώθηκε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η εξάπλωση του ιού στην πόλη, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, στην ουσία είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αθήνας, κρούωντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για την πόλη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες έντονα αυξητική τάση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα – Απομάκρυνση αμάχων από Χάρκοβο

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Όλεχ Σινεχούμποφ...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεογνού που βρέθηκε στη χωματερή Βραυρώνας

Ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε  νεκρό μέσα σε σακούλα σε χωματερή της...

Μύκονος: Ανθρωποκυνηγητό για δολοφονία Πακιστανού-15 προσαγωγές

Εντατικούς ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν ένας άνδρας έχασε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο  πιθανολογεί τη χρησιμοποίηση από τον ισραηλινό στρατό αμερικανικών όπλων παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα...

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας (βίντεο)

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου – Εκτός Τελικού η Ολλανδία

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε σε απευθείας σύνδεση (στις 22:00) από την τηλεόραση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!