18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 4:54

Ελλάδα:Τα νέα βήματα χαλάρωσης περιορισμών από 14/5 – Σκέρτσος: Αφήνουμε πίσω το lockdown

Περαιτέρω ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, «παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αλλά είναι πάντως χαμηλότερο συγκριτικά με έναν μήνα πριν», ανακοίνωσε και επίσημα, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως από  τις 14 Μαΐου η χώρα ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό.

Επιπλέον, επίσης από μεθαύριο, Παρασκευή:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από 00:30.

Καταργούνται τα sms 13033 και 13032

Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Στις 17/5 επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21/5 οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όλον τον Μάιο θα ισχύσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Οι μετακινήσεις

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς προς ή από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, θα πρέπει απαραίτητα να έχει εφοδιαστεί με το πράσινο πιστοποιητικό 14 μέρες μετά και τη δεύτερη δόση εμβολιασμού του ή να έχει αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test ή self test 24 ωρών. Ο σχετικός έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι Έλληνες και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

«Αφήνουμε πίσω μας το lockdown, ανοίγουμε την Οικονομία και τον Τουρισμό» τόνισε ο υφυπουργός, που κάλεσε όσους δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, να το ξανασκεφτούν και να το πράξουν.

«Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας» είπε και εξήγησε πως με βάση τους έως τώρα εμβολιασμούς και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, η χώρα θα έχει υψώσει τείχος ανοσίας για τους 60 ετών και άνω σε ποσοστό 70-75% έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, τα στοιχεία δείχνουν πως από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως συνολικά 11.532 από τους πολίτες που έκαναν self test επιβεβαίωσαν ότι είναι φορείς του ιού. Όπως είπε, έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες.

Γιατί ανοίγουμε;

Εισαγωγικά, ο Άκης Σκέρτσος εξήγησε πως «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, ενώ φέτος ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά» αλλά για τέσσερις λόγους: «Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια, φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας, φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000, ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική, φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, φέτος έχουν προστεθεί εκατοντάδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Για όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια» τόνισε ο υφυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!