26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 19:43

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Σήμερα η απόφαση – Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε

Τα ξημερώματα της 1 Φεβρουαρίου 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός μαζί με την παρέα του – συνολικά πέντε άτομα – βρισκόταν στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, σε μία συνηθισμένη έξοδο στη γειτονιά.

Δύο αυτοκίνητα σταματούν στο σημείο και οι επιβαίνοντες ρωτούν τον Άλκη και τους φίλους του τι ομάδα είναι. Ο 19χρονος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη πως είναι Άρης. Δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα τραγικά ακολούθησαν.

Στο άκουσμα του ονόματος της «λάθος ομάδας» η επίθεση ξεκινά. Οι νεαροί που επέβαιναν στα αυτοκίνητα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, μαχαίρια, δρεπάνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα χτυπούν τον Άλκη και τους φίλους του.

Ο Άλκης Καμπανός δέχεται μαχαιριά από δρεπάνι, τραυματίζεται στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ κι άλλοι δύο φίλοι του φέρουν τραύματα αλλά χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Το δολοφονικό όπλο βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του εγκλήματος, πεταμένο στον δρόμο, πλάι σε απορρίμματα. Το σώμα του 19χρονου Άλκη Καμπανού είχε δεχτεί πάνω από 30 τραύματα, όπως έδειξε το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Σύμβολο κατά της οπαδικής βίας

Η ιατροδικαστής μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του προήλθε από συνδυασμό αυτών των τραυμάτων και κυρίως από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκάλεσαν τα χτυπήματα με το δρεπάνι, το μαχαίρι και τον λοστό.

Η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας σοκάρει το πανελλήνιο. Ο θρήνος για τον 19χρονο νέο που έχασε τόσο άδικα και βίαια τη ζωή του, κυριεύει τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα. Στο σημείο της δολοφονίας καταφτάνει πλήθος κόσμου για να αφήσει ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα. 

Στα σχολεία οι μαθητές σχηματίζουν συνθήματα για τον Άλκη και κατά της οπαδικής βίας. Η οδός που δολοφονήθηκε παίρνει το όνομά του. Οι γονείς του στέκονται με αξιοπρέπεια απέναντι στον θάνατο, παρά την οδύνη τους, και θίγουν το ζήτημα της οπαδικής βίας ζητώντας να μην υπάρξει ξανά κανένα θύμα ποτέ και πουθενά για «το όνομα κάποιας ομάδας».

Το σύνθημα «Ποτέ Ξανά» συνοδευόμενο με το πρόσωπο του Άλκη παίρνει νέα διάσταση και θέτει όλους προ των ευθυνών τους.

Οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Οι δράστες ταυτοποιούνται και συλλαμβάνονται. Πρόκειται για νέους ανθρώπους οπαδούς του ΠΑΟΚ που κατηγορούνται για δολοφονία με πρόθεση. Η δίκη ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου και σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. 

«Ήρθαν 12 άτομα και σκότωσαν τον κολλητό μου», είπε σε ένα σημείο της κατάθεσής του ο 21χρονος φίλος του Άλκη, θύμα κι ο ίδιος της επίθεσης. Επί ώρες ολόκληρες περιέγραφε τα λίγα μόλις λεπτά που καθόρισαν τη ζωή του.

«Αν είχαν μία σταγόνα αλήθειας, θα με έβλεπαν στα μάτια. Γιατί στα μάτια μου θα έβλεπαν τον Άλκη», είπε στη συγκλονιστική της κατάθεση στο δικαστήριο είπε η Μελίνα Κακουλίδου, μητέρα του Άλκη, καταθέτοντας στο Δικαστήριο.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Από την πρώτη συνεδρίαση, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 47 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στο έγκλημα.

Ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Κυριακής Κλιάμπα που ζήτησε την ένοχη για όλους τους κατηγορούμενους -ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους- και έκανε λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

Το αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά θα κρίνει το ύψος της ποινής. Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο- αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).

«Ο Άλκης Ζει»

Η αίθουσα του Δικαστηρίου θα είναι ασφυκτικά γεμάτη, με συγγενείς και φίλους τόσο του θύματος όσο και των κατηγορούμενων να βρίσκονται εκεί για να ακούσουν την απόφαση. Έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης θα υπάρχει συγκέντρωση που καλεί ο Α.Σ. Άρης που χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα, «ορόσημο».

«Ο Άλκης ήταν παιδί γεμάτο φως. Το φως να διώξει το σκοτάδι σ’ αυτήν την πόλη. Ο Άλκης ζει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εντός των Δικαστηρίων αλλά και πέριξ αυτών, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ομαλότητας της διαδικασίας και την αποφυγή κινδύνων έντασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η κυπριακή προεδρία το 2026 να είναι πιο επιτυχής από αυτήν του 2012 είπε ο ΠτΔ

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2026 πρέπει να είναι σαφώς περισσότερο επιτυχής από την πρώτη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012 είπε στην...

Εννέα συλλήψεις για την απόπειρα φόνου εναντίον 34χρονου

Εννέα πρόσωπα συνελήφθησαν αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον 34χρονου στη Λευκωσία στις 23 Απριλίου., όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία Κύπρου. Σύμφωνα με την σχετική...

Έρευνα: Άγχος για οικονομικά τους έχουν οι Κύπριοι

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι σύμφωνα τα προκαταρκτικά ευρήματα του Δείκτη Χρηματοοικονομικής Ευημερίας που παρουσίασε το Financial Wellbeing Institute (Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Ευημερίας)...

AstroBank: Νέο προϊόν Αμοιβαίου Κεφαλαίου με μέρισμα 3,50%

Νέο προϊόν Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επιδιώκει να επωφεληθεί από το τρέχον περιβάλλον ομολογιακών αποδόσεων ανακοίνωσε η AstroBank. Πρόκειται για το AstroBank Target Maturity Fund 2027...

Στην Κύπρο την 1η Μαϊου η Πρόεδρος της Κομισιόν – 20 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ – Μήνυμα για το κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε την άφιξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο την 1η Μαΐου, με...

Αναχώρησε από την Κύπρο πλοίο του ΗΒ για παροχή βοήθειας στη Γάζα

Απέπλευσε από την Κύπρο το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ώστε να παράσχει υποστήριξη στη διεθνή επιχείρηση κατασκευής προσωρινής πλωτής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!