20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:53

Αντίστροφη μέτρηση για το λιανεμπόριο- Στοιχίζει το lockdown

Την ώρα που ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες στον εμπορικό κόσμο για την απώλεια της εκπτωτικής περιόδου, αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις για το πιθανό άνοιγμα της αγοράς.

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει οικονομία ή παιδεία» υποστήριξε χθες ο Χρήστος Ταραντίλης αρνούμενος πως υπάρχει δίλημμα για το θα ανοίξει η οικονομία ή η παιδεία, και άρα για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων ή το άνοιγμα της αγοράς. «Να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολείων «σε δόσεις», δηλαδή πρώτα η Γ΄ Λυκείου και μετά τα γυμνάσια, ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα σε σύγκριση με τα δεδομένα της 14ης Δεκεμβρίου, της ημέρας που άνοιξε το click away, είναι καλύτερα. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας όμως, αυτή η επιλογή «κολλάει» καθώς οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης δίνοντας τον τόνο με τον οποίο θα κινηθεί η χαλάρωση των περιορισμών, διστακτικά.

Όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση η οποία στην πορεία θα πάρει τις αποφάσεις της που θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Το πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου θέλει την αγορά να ανοίγει την Δευτέρα με τη μέθοδο του click in shop για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία, και με click away τα υπόλοιπα καταστήματα.

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς έχουν δηλώσει αρκετοί επιστήμονες. Εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο, έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα η Γ’Λυκείου», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Στο ίδιο σκεπτικό και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης ο οποίος υποδτήριξε πως πρέπει να ανοίξουν εστίαση (σε ανοιχτούς χώρους), γυμνάσια και λύκεια, διότι η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!