16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 3:53

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησή της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσαν κύμα παραιτήσεων στην Ομοσπονδία.

Εν τω μεταξύ με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναστέλλεται οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε όποιο θύμα έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση να σπάσει τη σιωπή του, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς αύριο καταθέτει στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας για τις καταγγελίες της.

Σε νέα της συνέντευξη σήμερα η Ολυμπιονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων γιατί δεν μίλησε νωρίτερα. «Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι τέτοιες οι καταστάσεις που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει με αυτό και να το πει δημοσίως. Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και αυτό ήταν μια αφορμή για εμένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας, αλλά και της βίας. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου», σημείωσε μιλώντας στην «On Time».

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες φοιτητριών στο ΑΠΘ

Στο μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο σχολές του ΑΠΘ.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Νέα καταγγελία από τον χώρο της πολιτικής

Με άρθρο της στα ΝΕΑ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα δημοσιοποίησε την δική της καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε πριν από 20 χρόνια.

«Kάθε καταγγελία κακοποιημένης γυναίκας, κάθε στόμα που ανοίγει είναι και μια νίκη.Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη και μίλησε, 20 χρόνια μετά, παλεύοντας με τους εφιάλτες της και ανοίγοντας την καρδιά της. Η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση, η βία κατά των γυναικών αποτελεί καθημερινότητα γύρω μας ακόμα και αν επιμένουν κάποιοι να εθελοτυφλούν ή να αδιαφορούν. Δεν συμβαίνει μόνο στην ιστιοπλοϊα, στον αθλητισμό, αλλά και στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στο θέατρο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο… Δεν πέσαμε από τα σύννεφα!», αναφέρει στο κείμενή της η κ. Δημαδάμα.

Το ζήτημα είναι να μπορέσουν να ανοίξουν στόματα και οι γυναίκες που βιώνουν σήμερα τέτοιου είδους περιστατικά να μπορέσουν να μιλήσουν, όπως είπε. «Το θέμα δεν είναι να μάθουμε τις λεπτομέρειες», σημείωσε η κ. Δημαδάμα μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

«Το σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα στη γυναίκα της διπλανής πόρτας να βρει τη δύναμη να καταγγείλει φαινόμενα που γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε και κάλεσε τις αρχές να κάνουν κι άλλα βήματα και να δείξουν διεξόδους σε θύματα, αλλά και να σταματήσει η διαπόμπευσή τους.

Στο πλευρό της κ. Δημαδάμα και της προσπάθειάς της να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή, δήλωσε πως βρίσκεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. « Κάθε γυναίκα που μοιράζεται την οδυνηρή της εμπειρία, μας αναγκάζει όλους να δούμε επιτέλους κατάματα το πρόβλημα», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφία Μπεκατώρου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας απέστειλε χθες εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ζητώντας από τους εισαγγελείς να ενεργούν με ταχύτητα σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και να ενθαρρύνουν το θύμα να μιλήσει, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του τεκμηρίου της αθωότητας για τους κατηγορουμένους.

Οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου να αποκαλύπτει στην τηλεόραση του Alpha ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης: «Εγώ το βίωσα δύο φορές. Στα 14 και τα 19. Θεωρώ ότι αυτά τα άτομα ενεργούν από θέση ισχύος και είτε υπόσχονται είτε δοκιμάζουν γνωρίζοντας ότι το κορίτσι ή το αγόρι είναι πολύ συνεσταλμένο ή άπειρο.».

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη, προχώρησε επίσης σε δημοσιοποίηση της παρενόχλησης που υπέστη όσο εργαζόταν σε εφημερίδα ως διαπιστευμένη στο υπουργείο Άμυνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!