15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 8:46

Ελλάδα: «Πρεμιέρα» για το λιανεμπόριο – Ουρές στα καταστήματα

Άνοιξαν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, με τους καταναλωτές να πηγαίνουν στα μαγαζιά παρά το τσουχτερό κρύο. Η επαναλειτουργία της αγοράς αποτελεί στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση,όσο και για τα καταστήματα που καλούνται να σώσουν τον τζίρο τους κάνοντας γενναίες εκπτώσεις και να ξεστοκάρουν εμπορεύματα τα οποία έμειναν αδιάθετα το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, «αυτοψία» στην Ερμού πραγματοποίησαν από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, κι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Σκοπός ήταν να έχουν από πρώτο χέρι μια πρώτη εικόνα για την επαναλειτουργία της αγοράς και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, εντός και εκτός των καταστημάτων.

Ο Σταύρος Καφούνης εξέφρασε τη χαρά του «για τη δικαίωση της τεράστιας προσπάθειας που πέτυχε ο κλάδος των μαχητών εμπόρων, εκπέμποντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα ισχυρό μήνυμα, με αρωγό την κοινωνία και διακεκριμένους επιστήμονες».

Έκκληση για αυστηρή τήρηση του διώρου

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από σήμερα (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Για να εξασφαλιστεί η «ασφαλής» επαναλειτουργία της αγοράς, ισχυρή θα είναι η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όπως εξήγησε, η ΕΛΑΣ θα επιτηρεί την αγορά προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι πρέπει να τηρείται αυστηρά το δίωρο στην αγορά, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η επιτήρηση ώστε να εξασφαλιστεί αυτό.

«Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα». δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Αν περάσουμε το στάδιο με αυστηρή των απλών μέτρων προστασίας, «από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού» πρόσθεσε εκτιμώντας πως από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υσοστήριξε ότι δεν μπορεί να μπει «κόφτης» στα sms για μετακίνηση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα sms.

Στο τραπέζι η άρση απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού

Για τα επόμενα βήματα που εξετάζει η κυβέρνηση μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλύπτοντας πως εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζεται να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

Μεταθέτοντας παράλληλα για αργότερα το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ό«όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί και το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+0,46% οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι. Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας, λέει ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ισχυρή θα είναι από σήμερα, που επαναλειτουργεί η αγορά, η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως εξήγησε, η ΕΛΑΣ θα επιτηρεί την αγορά προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!