25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 15:28

Ελλάδα: «Όχι στο lockdown, ναι στον εμβολιασμό» – Οι δείκτες πιέζουν το σύστημα Υγείας

Η πανδημία πιέζει το σύστημα Υγείας της χώρας, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν, ενώ κάθε μέρα 90-100 ασθενείς χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και γιατροί δεν προκρίνουν ένα νέο lockdown, επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Εν τω μεταξύ, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

Ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και όχι το lockdown».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως χθες, Τετάρτη, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για τρίτη δόση.

Εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στη στρατηγική μας να είμαστε ανοιχτοί και όποιες παρεμβάσεις λαμβάνονται, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους». Ο ίδιος προανήγγειλε πως από το τέλος της εβδομάδας ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ε. Γιαμαρέλλου: Κίνηση απελπισίας το lockdown

«Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι μια κίνηση απελπισίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παθολογίας.

Η κ. Γιαμαρέλλου επέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων «για να γλιτώσουμε το lockdown». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη χρήση μάσκας, που όπως με τους εμβολιασμούς και την κόπωση ύστερα από δυο χρόνια έχουμε ξεχάσει.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η καθηγήτρια τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου εκτίμησε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα νούμερα θα είναι εξίσου πιεστικά. Επανέλαβε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστιακή κάλυψη αλλά την τήρηση των μέτρων όπως μάσκες και αποστάσεις.

Μάλιστα τόνισε πως δεν θα έχει το lockdown αποτέλεσμα, αν όταν βγούμε από αυτό δεν τηρούμε τα μέτρα. «Έαν σήμερα γινόταν lockdown για μια βδομάδα, δέκα ημέρες και μετά από δέκα ημέρες συμπεριφερόμασταν όπως σήμερα θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα;», κατέληξε ο πρύτανης.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!