Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο, το Τ-2 Buckeye, σαν κι αυτό που κατέπεσε το πρωί στη Μεσσηνία, είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι ανθυποσμηναγοί.
Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.
Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – επιδόσεις
Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
Εκπέτασμα πτερύγων: 11.6μ
Μήκος: 11.8μ
Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια.
Ιστορικό πτώσεων
Και το 2018, το πρωί της 28ης Αυγούστου, έχει καταγραφεί πτώση – δυστύχημα με αεροσκάφος Τ-2E Buckeye. Τότε, ώρα 08:50, στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξίπτωτου, ο δε κυβερνήτης, επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, να εντοπιστεί νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους. Οι δύο αυτοί ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών ο καθένας.
Την ίδια χρονιά, στις 3 Ιανουαρίου 2018, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2E της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια νότια από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε καλά στην υγεία τους τους ιπτάμενους.
Στην Καλαμάτα η βάση τους
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος – Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, όπου εδρεύει η Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος – Εδάφους (ΜΕΑΕ). Έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των νεοτοποθετημένων εκπαιδευτών Ιπταμένων στα αεροσκάφη της Μονάδας, την αρχική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του νεοτοποθετημένου τεχνικού προσωπικού της Μονάδας στα συστήματα, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων στα οπλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της μονάδας.
Η ΜΕΑΕ συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2021 κι αποτελεί ενοποίηση του Σμήνους Μετεκπαίδευσης αεροσκαφών Τ-6A και Τ-2E/C και του Σχολείου Οπλικών Συστημάτων και Μέσων Επιφανείας. Από τον Μάιο του 2023, στη ΜΕΑΕ συμπεριλαμβάνεται και το Σμήνος Μετεκπαίδευσης των αεροσκαφών Μ-346.