18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 1:04

Στον αττικό ουρανό τα έξι Rafale – Η τελετή υποδοχής (δείτε βίντεο)

Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale, που έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιστρ της Γαλλίας, υποδέχεται η Πολεμική Αεροπορία. Πριν από την προσγείωσή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τα γαλλικά μαχητικά θα πετάξουν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν  ώρα 09:25 τοπική (ώρα Ελλάδος 10:25) από το Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης.

«Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», είπε πριν λίγο στους Έλληνες πιλότους των έξι Rafale ο υπεύθυνος του πύργου ελέγχου της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα. Πριν προσγειωθούν στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης, οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που εκπαιδεύθηκαν στην πτήση με τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά έκαναν διέλευση με τα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την βάση της Τανάγρας.

Επειτα από απ’ ευθείας πτήση δύο ωρών, τα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα  Μάχης στην Τανάγρα όπου ανήκει η 332 Μοίρα στην οποία εντάσσονται τα Rafale.

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα τα έξι Rafale που πιλοτάρουν εκπαιδευμένοι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου πέρασαν στις 12:22.

Τα τέσσερα από τα έξι Rafale (τα συγκεκριμένα αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία) είναι μονοθέσια και τα άλλα δύο διθέσια. Στα διθέσια Rafale, συγκυβερνήτες στο πιλοτήριο είναι Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
Tελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale

Τα δύο από τα έξι Rafale είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault. Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών  δίνουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θα μιλήσει, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο – συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 – από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Μιλώντας στο Politico ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας» τη σημερινή άφιξη των αεροσκαφών. «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», δήλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!