24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 19:28

Προειδοποίηση ειδικών για «μοντέλο Μυκόνου» και σε άλλα νησιά

Κανέναν εφησυχασμό δεν επιτρέπει  η επιδημιολογική κατάσταση  στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, την ώρα που  οι επιστήμονες προειδοποιούν πια ανοιχτά για «μοντέλο Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη και Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι τα πάρτι ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, αντίστοιχων της Μυκόνου, δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν παρόμοιες  καταστάσεις και στα άλλα νησιά, σε περίπτωση που ο τρόπος διασκέδασης δεν αλλάξει.

«Εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους», ανέφερε, ενώ εικόνες από τα κορωνοπάρτι στην Πάρο, πιθανόν να οδηγήσουν σε επιβολή νέων περιορισμών στο νησί.

Στους δείκτες μάλιστα  που οδηγούν σε νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με τη Μύκονο να εμφανίζει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή, δηλαδή το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

«Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο, οι 4 είναι κρούσματα», εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, ενώ εξήγησε πως «οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι μέχρι πρωίας, με αυτή την ανεπιθύμητη κατάληξη.

Την ίδια ώρα, «Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τονίζει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει ότι «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Ήδη στο νησί γίνεται λόγος για χιλιάδες ακυρώσεις σε κρατήσεις από το εξωτερικό για τα ξενοδοχεία και τις βίλες, ενώ παράλληλα, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης.
Μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα τετραπλασιάστηκαν στη Μύκονο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορεί τα κρούσματα στη Μύκονο να είναι 37 με βάσει τα τεστ της Παρασκευής που ήταν πάνω από 90.000, όμως αν κάνουμε αναγωγή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού θα ήταν 365. Στην Πάρο τα κρούσματα είναι 38, όμως με την αναγωγή φτάνουν τα 254, ενώ στη Σαντορίνη είναι 14 με την αναγωγή όμως θα ήταν επτά φορές πάνω και θα έφταναν τα 74.

Ακόμη και η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να εξεταστεί, για να ανασχεθεί η έκρηξη από τη μετάλλαξη Δ, τόνισε ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Ωστόσο, τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι τουρίστες που βρέθηκαν στη Μύκονο το Σάββατο 17 Ιουλίου όταν ανακοινώθηκαν τα νέα απαγορευτικά μέτρα για τη νυχτερινή κυκλοφορία και τη μουσική στο νησί.

Δεν υπάρχει μουσική, οπότε δεν υπάρχει γιορτή, δήλωσε Ισπανός τουρίστας. Πήρα άδεια χωρίς λόγο οπότε Αντίο Μύκονος”, δήλωσε η Ντίνα, από τη Σαουδική Αραβία. Οι διακοπές μας έχουν καταστραφεί”, δήλωσε η Camilla Pierce, από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ενδεικτικά αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.

Ταυτόχρονα, «Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στην επιβολή τοπικών περιορισμών στη Μύκονο, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο των ελέγχων υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της διασποράς της Covid-19.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά. Μη θεωρήσει κανένας ότι θα υπάρξει εφησυχασμός. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση και στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε πρόστιμα ή ποινές.

Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τους επιβάτες, να προστατεύσουμε την υγεία τους και των μελών των πληρωμάτων, ώστε να υπάρχει ένα ασφαλές ταξίδι. Eίμαστε εδώ για να επιτηρούμε την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Ελλάδα επιστολική ψήφος: Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα

Πάνω από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταχωρηθεί στους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας γα την επιστολική ψήφο....

Θεσσαλονίκη: Δελφίνια εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό

Δελφίνια έκαναν την εμφάνιση τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή το πρωί. Πολίτες που έκαναν τον περίπατό τους κατά μήκος της Νέας Παραλίας, είχαν την ευκαιρία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!