22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:20

Ελλάδα: Η «Μπάρμπαρα» έφερε χιόνια και στην Αττική – Κλειστοί δρόμοι, τι θα γίνει με τα σχολεία

Στη δίνη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» είναι την Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου, από 8-10 βαθμούς Κελσίου, και τις χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά.

Σύμφωνα με το σημερινό, επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

Την Κυριακή:

  • Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  • Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  • Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Τη Δευτέρα:

Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη:

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες – θυελλώδεις άνεμοι

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σύσκεψη

Νέα συντονιστική σύσκεψη έχει συγκληθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί τηλεργασία.

Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις από την κακοκαιρία αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν έως και 20 – 30 εκατοστά χιονιού. Μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Αναλυτικότερα, στην Αττική τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται στα βόρεια του νομού, όπου σε αρκετές περιοχές είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερα από 20 – 30 εκατοστά χιονιού, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 40 – 60 εκατοστά. Χιονόστρωση αναμένεται επίσης στα δυτικά και στα ανατολικά του νομού, όπου τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 10 – 15 εκατοστά χιονιού.

Διόνυσος Αττικής, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου / MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ – EUROKINISSI

Στην Εύβοια αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου ενδεικτικά στα κεντρικά ορεινά κυρίως τμήματα είναι πιθανό να σημειωθούν έως 80 – 100 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Στην υπόλοιπη Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας, όπου σε αρκετές περιοχές αναμένονται έως και 20 – 30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 5 – 10 εκατοστά χιονιού. Μεγαλύτερα ύψη χιονιού αναμένονται και εδώ κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική, όπως αποφασίστηκε από την περιφέρεια.

Αυτό αποφασίστηκε από την περιφέρεια, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο 24ωρο.

Προηγήθηκε σχετική διαβούλευση με τους δημάρχους της Αττικής.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των δημάρχων, των οποίων είναι αρμοδιότητά τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού) από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες,

Παράλληλα ελήφθη υπόψιν το γεγονός ότι μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και γονείς-κηδεμόνες ενδέχεται να μετακινούνται από και προς περιοχές του Νομού Αττικής που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης, της χιονόστρωσης αλλά και του παγετού, αλλά  και το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών για την αποφυγή ατυχημάτων και φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τέλος κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση για την εξασφάλιση απαιτούμενου χρόνου για τον καθαρισμό των οδικών αρτηριών του Νομού, καθώς και των προαύλιων χώρων των σχολικών μονάδων.

Σχετικά με  τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Ανάλογες αποφάσεις θα λάβουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες-δήμοι της χώρας.

Αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, θα είναι κλειστοί όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων.

Στο δημόσιο 

Tηλεργασία θα εφαρμοστεί αύριο, Δευτέρα στο δημόσιο τομέα, όπως αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης, Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Στους δρόμους

Σε διακοπή της κυκλοφορίας σε δρόμους του λεκανοπεδίου έχει προχωρήσει το πρωί της Κυριακής η Τροχαία Αττικής, και συγκεκριμένα:

  • Στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς Υμηττό
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, από το ύψος της Λ. Κατεχάκη προς Υμηττό.
  • Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 μέχρι τον Άγιο Πέτρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Τατοΐου-Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • Στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας-Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αποκαταστάθηκε η κίνηση στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα, από την έξοδο Αγίου Στεφάνου έως την έξοδο Καπανδριτίου.

Μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (30ό χλμ).

Στη Στερεά Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει στην Κεντρική Εύβοια, με συνέπεια στην περιοχή της Δίρφυς να εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Στη Φθιώτιδα όλη τη νύχτα τα μηχανήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες στους δρόμους από τη Λαμία προς Δομοκό, από τη Λαμία προς Άμφισσα και από τη Λαμία προς Καρπενήσι.

Η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε πως η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες:

Στην Εύβοια:

  • Στη Νέα Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού από 16ο έως 44ο χλμ
  • Σε όλο το οδικό δίκτυο περιοχής αρμοδιότητας Αστυνομικού Τμήματος Κύμης

Στη Βοιωτία:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχωβας-Επταλόφου από 12ο χλμ έως Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
  • Στην Επαρχιακή Οδό Αναλήψεως-Ελικώνα-Κυριακίου
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου-Αγ. Άννας
  • · Στην Επαρχιακή Οδό Αγίας Τριάδας-Αγίας Άννας

Στην Ευρυτανία:

  • Στην Εθνική Οδό Καρπενησίου-Αγρινίου, από 7ο έως 15ο χλμ, θέση «Μπαγασάκι»
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνά, από 12ο έως 22ο χλμ, θέση «Βράχος»
  • Στην Επαρχιακή Οδό Φουρνά-Καρδίτσας, από 50ό έως 60ό χλμ, θέση «Ζαχαράκη»
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Κρίκελλου-Δομνίστας, από 12ο έως 25ο χλμ
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Χιονοδρομικό Κέντρο, από 3ο έως 15ο χλμ
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, από 30ό έως 45ο χλμ, θέση «Αραποκέφαλα»
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Στενώματος, από 2ο έως 17ο χλμ
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φιδάκια, από 7ο έως 25ο χλμ.

Στη θάλασσα

Απαγορευτικό απόπλου είναι σε ισχύ την Κυριακή από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Τα τρένα

Η Hellenic Train ανακοίνωσε πως οι αμαξοστοιχίες 1538 -1539 στη γραμμή της Χαλκίδας, παρουσιάζουν καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ ακυρώνονται οι αμαξοστοιχίες της τουριστικής διαδρομής Πηλίου.

Πιθανές τροποποιήσεις ή ακυρώσεις ορισμένων δρομολόγιων της Hellenic Train αναμένονται από σήμερα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση κυκλοφορίας στο web site της εταιρίας (hellenictrain/ανακοινώσεις), καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, telegram).

Τα καταστήματα

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου τα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται στο λεκανοπέδιο εν μέσω της κακοκαιρίας «Barbara».

Αυτό έκανε γνωστό η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού, κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18:00 της Δευτέρας τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18:00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Θεοδωρικάκος: 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ σε επιφυλακή στην Αττική

Στην ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε στον «ΣΚΑΪ», «1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία στην Αττική. Υπάρχουν 34 σημεία ελέγχου, πλήρης συντονισμός με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια».

Στο ΕΚΑΒ

Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό σχέδιο, σε σύσκεψη για την ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας. Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα με διάθεση προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, τρία ειδικά τμήματα «Δευκαλίων» είναι σε ετοιμότητα εντός στρατοπέδων, όπως και πέντε μίνι λεωφορεία για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων, καθώς και πέντε μηχανήματα έργου (δύο ισοπεδωτές γαιών, έναν προωθητή γαιών και δύο φορτωτές γαιών.

Επιπλέον, τέσσερα οχήματα 4Χ4 με προσωπικό είναι σε ετοιμότητα σε σημεία βάσης σε Βαρυμπόμπη, Βίλια, Πεντέλη, Βαρνάβα για μεταφορά εγκλωβισμένων, εφόσον υπάρχει αίτημα, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Ο δήμος Αθηναίων

Τηλεφωνική γραμμή 1595, όπου Οι πολίτες μπορούν να καλούν για αιτήματα παροχής βοήθειας και αναφορά προβλημάτων, αλλά και θερμαινόμενους χώρους για την κακοκαιρία λειτουργεί ο δήμος Αθηναίων.

Στη Δυτική Μακεδονία

Η «Μπάρμπαρα» έκανε ένα γρήγορο «πέρασμα» από τη Δυτική Μακεδονία, με χιονοπτώσεις, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει δημιουργήσει προβλήματα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς δυσκολίες στην Εγνατία Οδό και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Ειδικά ελαστικά ή αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο έως 28ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, όπως και Φλώρινας – Καστοριάς από το 18ο έως το 30ο χιλιόμετρο, από το 32ο ως το 46ο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης, στην Εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής μέσω Βίγλας και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η κακοκαιρία μετακινήθηκε γρήγορα στην Κεντρική Μακεδονία, με χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους.

Νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν στις 09.30 και στην περιοχή του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας επισημαίνεται ότι για τα επιτρεπόμενα κινούμενα οχήματα «επί του ανωτέρω οδικού δικτύου, που έχουν προορισμό τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής, στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των λοιπών κατηγοριών, υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εφοδιασμού και χρήσης των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου)».

Στα λευκά ντύθηκε από τα ξημερώματα η Χαλκιδική, καθώς εκτός από τα ορεινά, χιόνι πέφτει σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 77ο έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Νεοχώρι), από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης) και στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, όπως και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, καθώς και στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Από τις ριπές των ανέμων, υπήρξαν τριάντα πτώσεις δέντρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόσες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες το απόγευμα έως σήμερα το πρωί για κοπές δέντρων, οι είκοσι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη έπνεαν άνεμοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αυτή την ώρα (09.40) είναι 3 στη Θεσσαλονίκη, 4 στις Σέρρες, -3 δείχνει το θερμόμετρο στην Κοζάνη και την Καστοριά, -4 στη Φλώρινα.

Εκατό μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή και από αυτά τριάντα επιχειρούν για αποχιονισμό αυτή τη στιγμή, ενώ περίπου έξι χιλιάδες τόνους αλάτι είναι διαθέσιμοι προς χρήση.

Στην Πελοπόννησο

Εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα οφείλουν να είναι οι οδηγοί όλων των οχημάτων που κινούνται ή θα κινηθούν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και συγκεκριμένα από το 85,2 έως το 242,8 χιλιόμετρο και από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45,53 χιλιόμετρο.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου:

Κορινθία: Στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων από το 17,9 έως το 35 χιλιόμετρο

Μεσσηνία: Στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο έως το 40ο χιλιόμετρο

Στη Λακωνία, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, λόγω καθίζησης, στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου.

Στη Μαγνησία

Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει το Πήλιο και την ανατολική Μαγνησία από το πρωί. Στις 09.30 άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι και μέσα στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, ενώ οι μηχανισμοί της περιφέρειας και του δήμου έχουν αρχίσει να αποχιονίζουν δρόμους στο Πήλιο και τα βόρεια προάστια της πόλης.

Από τη νύχτα, λόγω της έντονης χιονόπτωσης στο Πήλιο, δεκάδες μηχανήματα αποχιονίζουν και ρίχνουν αλάτι στον δρόμο Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου του Πηλίου όπου παρουσιάζεται πρόβλημα, ώστε να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Στο Πήλιο η χιονόπτωση εντάθηκε από τις 7 το πρωί, πνέουν και σφοδροί άνεμοι. Ειδικά στα Χάνια το χιόνι έχει φθάσει τα 10 εκατοστά με το θερμόμετρο να δείχνει -9 βαθμούς.

Το πυκνό χιόνι που πέφτει ακόμη και στην παραλία του Βόλου έχει περιορίσει την ορατότητα και η κίνηση είναι ελάχιστη. Η θερμοκρασία στο κέντρο του Βόλου είναι μόλις στους 2 βαθμούς και πνέουν έντονοι άνεμοι στην περιοχή.

Ο δήμος Βόλου έχει βγάλει στους δρόμους υδροφόρες που εφοδιάζονται με θαλασσινό νερό από το λιμάνι και το ρίχνουν στους κεντρικούς δρόμους και τον περιφερειακό για να μη παγώσει το οδόστρωμα.

Παράλληλα απαγορεύθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ο απόπλους από το λιμάνι του Βόλου των πλοίων προς τις Σποράδες, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον Παγασητικό και φθάνουν τα 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις και στα νησιά των Σποράδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!