18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:49

ΑΠΘ: Ένταση μπροστά από το κτήριο διοίκησης – Καταδικάζει τις επιθέσεις η Σύγκλητος

Συμπλοκή φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις νωρίτερα και μπροστά από το κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων είχαν συγκεντρωθεί εκεί και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής παρουσίας. Μπροστά τους μπήκε ένα άτομο, που κατά δήλωσή του είναι παλιός απόφοιτος του Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους φοιτητές η ιδιότητά του. Αρχικά επιτέθηκε φραστικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ και στη συνέχεια επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον αστυνομικού, ο οποίος αντέδρασε και τον απώθησε, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η συμπλοκή, με τα ΜΑΤ να απωθούν τους φοιτητές με γκλομπς και χρήση χημικών.

Οι φοιτητές παραμένουν αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι λίγο πιο πίσω από το σημείο που βρίσκονταν νωρίτερα και επικρατεί σχετική ηρεμία.

Δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν μπροστά από το Κτήριο Διοίκησης όπου η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου προχωρά στην αποκατάσταση των σπασμένων υαλοπινάκων και ρολών και την αποτίμηση των ζημιών που νωρίτερα προκάλεσαν μέσα στο κτήριο με λοστούς και διαρρηκτικά εργαλεία οι αντιεξουσιαστές, μετά τον πρώτο κύκλο των σημερινών επεισοδίων στη ΣΘΕ.

Μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών παραμένουν συγκεντρωμένα άτομα και φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν τις εργασίες κατασκευής της Βιβλιοθήκης στο Τμήμα Βιολογίας αποχώρησαν από τη Σχολή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το άτομο που είχε προσαχθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών συνελήφθη. Πρόκειται για έναν 24χρονο, ο οποίος κρατείται στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου

Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, με μοναδικό θέμα την «εγκληματική», όπως αναφέρει, επίθεση που έλαβε χώρα ξημερώματα της 7ης Μαΐου στον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, την αποτίμηση των καταστροφών και τον σχεδιασμό που αφορά την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασής τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και περάτωσής του εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο.

Τα μέλη της Συγκλήτου ομόφωνα καταδικάζουν την επίθεση αυτή, «η οποία συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο». Ζητούν δε την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών. Στηρίζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου από τα ξημερώματα του Σαββάτου και «αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη». Καταδικάζουν, επίσης ομόφωνα, τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ, όσο και στο κτήριο διοίκησης.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επιβεβαιώνει «τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της» για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο. Αποφασίστηκε δε ομόφωνα πως οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες.

«Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων» αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Δηλώνουν δε πως «με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον Έλληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!