22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:50

Τουρκία: Συντηρεί το κλίμα «casus belli» – Εκνευρισμός για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου – Αρχίζει γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο

Συνεχίζουν σε κλίμα «casus belli» οι Τούρκοι, με εμπρηστικές ενέργειες και δηλώσεις, καθώς τώρα φαίνεται να έχουν ενοχληθεί από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την έρευνα και τη διάσωση, εκτός από τη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ναυτικά μίλια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στη 01:21, πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.

Το ίδιο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει, νωρίτερα σήμερα, στις 00:44, υπερπτήση πάνω από τους Καλόγερους στα 19.000. Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Επίσης υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, με τρία ζεύγη F-16 πέταξαν πάνω από Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των φούρνων, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 91 παραβιάσεις.

Βγαίνει για έρευνες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Άγκυρα, το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγαίνει και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες «σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας».

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας σε κάθε γωνιά της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Το “Αμπντουλχαμίντ Χαν” είναι αγκυροβολημένο έξω από το Τασουτζού για συντήρηση. Τις επόμενες μέρες θα σηκώσει άγκυρα και όπως έχει σχεδιαστεί ο νέος χώρος δραστηριοποίησης του θα είναι στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΤPAO, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

Τσελίκ: «Θα κάνουν βόλτες στον αέρα»

Παράλληλα, ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και ταυτόχρονα εξαπέλυσε ευθείες απειλές και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε άθλια την επιλογή του κ. Δένδια να μην υποκύψει στον εγκλωβισμό που επιχείρησε να στήσει το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο.

«Πήγε στη Βεγγάζη κλείνοντας τα ραντάρ του αεροπλάνου, θεωρώντας ότι κάνει το αεροπλάνο αόρατο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα του λιβυκού κράτους. Γίνεται να υπάρχει ένας τέτοιος υπουργός Εξωτερικών; Μπορεί η διπλωματία ενός κράτους να εκπροσωπείται με τέτοιες ανοησίες;», δήλωσε χαρακτηριστικά για τον Ν. Δένδια ο Ομέρ Τσελίκ.

«Αυτή δεν είναι εξωτερική πολιτική ενός κράτους, αλλά πολιτικού “τσαντιριού”. Μπορώ να πω ότι θα ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε Δένδιας και Μητσοτάκης να μη μπορούν να προσγειωθούν, αλλά να κάνουν βόλτες στο αέρα», ανάφερε σκωπτικά.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, εάν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«H πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια απειλή πολέμου, το γνωστό casus belli, από την πλευρά της Τουρκίας. Αντιμετωπίζει, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μία σειρά από υβριδικές απειλές, καθώς και μια πρόδηλη προσπάθεια σπίλωσης της χώρας στο εξωτερικό», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντοτε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται ν’ ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.  Οικονόμου.

Ισχυρό «ράπισμα» από ΕΕ και ΗΠΑ

Η στάση της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ όσον αφορά διάφορες ενέργειες της Τουρκίας, εντείνει τον εκνευρισμό της Αγκύρας,

Την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, προκάλεσαν οι τελευταίες δηλώσεις τους Ακάρ, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τους S-400, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητεί ευθέως από την Τουρκία να μην επιχειρήσει χρήση του κινητού αντιπυραυλικού συστήματος, απειλώντας με νέες κυρώσεις.

«Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, του οποίου η θέση είναι ξεκάθαρα κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε την έκπτωτη και υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει στην ακύρωση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 και να μην εφαρμόσει την επακόλουθη συμφωνία του 2022 για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, διότι αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ Ελλάδας και η Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!