26.1 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 17:48

Τουρκία: Διπλό «ράπισμα» Μακρόν σε Ερντογάν στη σκιά των προκλήσεων από την Άγκυρα

Νέο «χαστούκι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά των εμπρηστικών δηλώσεων που κάνει τις τελευταίες ημέρες τούρκος πρόεδρος,  έριξε ο γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Οι πολεμικές ιαχές Ερντογάν αλλά και αρκετών τούρκων αξιωματούχων που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, η οποία με όπλο τη συμμαχίες και το διεθνές δίκαιο, διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια τη χθεσινών δηλώσεων, έβαλε «φρένο» στα τουρκικά νταηλίκια στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στον Ερντογάν.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα σημειώνοντας αρχικά ότι «στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας» ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«Ξέρουμε καλά από γειτονικές απειλές»

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και με φόντο τους καθημερινούς πλέον τουρκικούς λεονταρισμούς, υπογράμμισε πως «η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές».

Και πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Όσοι λένε ότι θα έρθουν νύχτα στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

Εκτός ελέγχου η Τουρκία με νέες προκλήσεις

Η Τουρκία από την πλευρά της παρά το γεγονός ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ της έχουν «τραβήξει το αυτί» για τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, συνεχίζει στην τακτική των προκλήσεων.

Την αρχή έκανε χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε νέο παραλήρημα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «φαγούρα» ενώ απείλησε λέγοντας:

«Αν και λέμε ότι θα πρέπει τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες σήμερα όπως και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση στην Αθήνα» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, συνέχισε στους ίδιους προκλητικούς τόνους αναφέροντας τα εξής: «Πριν από 951 χρόνια με την μάχη του Ματζικέρτ κάναμε πατρίδα μας την Ανατολία. Αυτό είναι το πνεύμα που 100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα, το ίδιο πνεύμα ισχύει και σήμερα. Γι’ αυτό μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε. Απευθυνόμαστε κυρίως στην Ελλάδα. Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι καλή αλλά η εχθρότητα της είναι τεράστια».

Παραλήρημα Τσελίκ

Την σκυτάλη στις προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου, πήρε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ.

«Ο Μητσοτάκης σήμερα απειλεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας όπως απειλεί και την ύπαρξη και τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ , και βρίσκεται πίσω από την επιθετικότητα αλλά και τις παρενοχλήσεις απέναντι στη Γαλάζια Πατρίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσελίκ χαρακτήρισε μάλιστα το δρόμο της Ελλάδας «αδιέξοδο» και επιχείρησε να εμφανίσει για άλλη μία φορά την Τουρκία ως τον παράγοντα που σέβεται τη νομιμότητα. Ισχυρίστηκε δε ότι «τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι του διαλόγου». Κάλεσε δε την Ελλάδα να μην «απομακρυνθεί από τη νομιμότητα και να γίνει ένα κράτος – ληστής, λόγω της εσωτερικής κρίσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!