Στο Μαξίμου βέβαια αναγνωρίζουν πως κομβικό είναι το ποσοστό της πρώτης κάλπης και στο πλαίσιο αυτό θα τονίζεται διαρκώς η ανάγκη να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στην αναμέτρηση του Μαΐου. Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη συγκυρία είναι να υπάρξει συσπείρωση  των γαλάζιων ψηφοφόρων και παράλληλα να γίνει ένα  άνοιγμα σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πολίτες  που εμπιστεύτηκαν την Νέα Δημοκρατία το 2019, λέγοντας «μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δε σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε».

Απο το κυβερνών κόμμα εστιάζουν στο θέμα της σταθερότητας και θέλουν να απευθυνθούν σε ένα ακροατήριο που σε μία εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν θέλει περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο παράδειγμα άλλων χωρών, που έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα (όπως  η γειτονική Βουλγαρία που οδηγείται για πέμπτη φορά στις κάλπες τα τελευταία δύο χρόνια).

«Στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης,  βάζοντας το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης. Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από το γαλάζιο στρατόπεδο έχουν καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο … άγνωστος Χ.

Στο δρόμο προς τις κάλπες από το Μαξίμου  μιλούν για μία μάχη με το αποκαλούμενο «βαθύ κράτος» και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως παθογένειες ετών θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Παράλληλα δίνεται έμφαση σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, ενώ ήδη παρουσιάστηκε και το πρώτο σποτάκι που αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και εστιάζει σε τρεις λέξεις  «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά».

Ψηφοδέλτια και πρόγραμμα

Έτοιμα είναι τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν πριν από το Πάσχα. Αυτό που μένει να κλείσει  είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο αναμένεται να βρίσκονται και πρόσωπα με κεντρώο προφίλ που να σηματοδοτούν τα πολιτικά «ανοίγματα».

Το επόμενο διάστημα  προγραμματίζεται μια σειρά εκδηλώσεων για την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Έμφαση  θα δοθεί στο θέμα το μισθών (άλλωστε  η κυβέρνηση έχει μιλήσει για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024), ενώ στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις για τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη  [email protected]