24 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 8:53

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα σελίδα για το κόμμα – Τα ορόσημα της επόμενης μέρας και η κούρσα της διαδοχής

Θρυαλλίδα εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η χθεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, που σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου και το άνοιγμα μίας νέας σελίδας για το κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οι προβολείς στρέφονται στην επόμενη μέρα, με τον χρόνο να πιέζει καθώς στον ορίζοντα υπάρχουν κρίσιμα ορόσημα όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και η διπλή εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικων εκλογών τον Οκτώβριο και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο  του 2024. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία με ζητούμενο να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Στη συνέχεια αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου ώστε να καθορίσει τη διαδικασία εκλογής. Σε κάθε περίπτωση τα κομματικά όργανα καλούνται να πάρουν αποφάσεις τόσο για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά και για τον χαρακτήρα του, το αν δηλαδή θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής καθώς το κόμμα δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο στη Βουλή  εν όψει και της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Το πρόσωπο που προκρίνεται είναι για τη θέση της επικεφαλής είναι η Όλγα Γεροβασίλη που διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία.

Η ονοματολογία για τη διαδοχή Τσίπρα

Παράλληλα φουντώνει η ονοματολογία για τα πρόσωπα που αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο από τα στελέχη που εμφανίζονται ως επικρατέστερα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

(Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο φαβορί για τη διαδοχή καθώς είχε πρωτεύσει στην εσωκομματικές εκλογές του 2022 για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι 38 ετών, με κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας και με εξοικείωση στο πεδίο της οικονομίας καθώς στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπήρξε τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος.

(Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Αλέξης Χαρίτσης, από τη γενιά των 40ρηδων αποτελεί γέννημα-θρέμμα του κόμματος και διέγραψε σημαντική πορεία στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ το 2015 και στη συνέχεια ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπουργός Εσωτερικών.

(Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Διονύσης Τεμπονέρας θεωρείται το αναδυόμενο αστέρι στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κέρδισε τις εντυπώσεις με τις τοποθετήσεις του ως συντονιστής της εκλογικής επιτροπής. Είναι εργατολόγος και έχει «βαρύ» όνομα καθώς είναι γιος του Νίκου Τομπονέρα που δολοφονήθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1991. Το «αδύνατο» σημείο σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για το δαχτυλίδι της διαδοχής είναι ότι δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς δεν κατέβηκε ως υποψήφιος στις εκλογές.

Ένα ακόμη πρόσωπο που θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ρένα Δούρου, η οποία έχει διατελέσει περιφερειάρχης Αττικής και θεωρείται δημοφιλής στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένα στέλεχος με σημαντικό πολιτικό εκτόπισμα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ακαδημαϊκό υπόβαθρο θεωρείται επίσης κατάλληλος από πολλούς για να αναλάβει την σκυτάλη του κόμματος.

Στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό να ριχτεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια απουσίας επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο. Είναι 43 ετών, οικονομολόγος και θωρείται ότι μπορεί να δώσει αέρα ανανέωσης στο κόμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμπλοκή στο κέντρο της Λευκωσίας με δύο τραυματίες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης (21/05) μετά από πληροφορία για συμπλοκή μεταξύ προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στη...

Συνεχίζει να μοιράζει κέρδη το ΧΑΚ – Άνοδος 1,37% και ξεπέρασε τις 160 μονάδες

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 160,34 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,37%. Άνοδο σε...

Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Singapore Airlines: Από τις αναταράξεις 1 νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες – Δείτε μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το αεροπλάνο (φώτο,βίντεο)

Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την...

Σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό, σχετικά με κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ως μία πολύ σοβαρή εξέλιξη ανέδειξε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τη σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό σχετικά με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών...

Πάφος: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 15χρονο αγόρι μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, περί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!