Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε χθες με δηλώσεις της τόσο η ηγεσία του κόμματος όσο και η πτέρυγα των διαφωνούντων επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν τη μετωπική σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να επέσεισε από τις Βρυξέλλες τη δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε σε κλειστή συνάντηση με Ευρωβουλευτές ότι σκοπεύει να επιμείνει στην πρότασή του για την διαγραφή τεσσάρων στελεχών (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας) και τους κάλεσε να ανασκευάσουν.

Το χαρτί των διαγραφών χρησιμοποίησε, όμως, και η πλευρά των διαφωνούντων με την Νομαρχιακή Βόρειας Αθήνα να ζητεί την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της υποστηρίκτριας του κ. Κασσελάκη, Έλενας Ακρίτα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το καταστατικό στηρίζοντας δημόσια στις αυτοδιοικητικές εκλογές υποψήφιο που πρόσκειται στην ΝΔ. Στην Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας απάντησε σε οξύ τόνο η κυρία Ακρίτα χαρακτηρίζοντάς την «οι Ομπρέλες της γειτονιάς μου».

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση άκρως επικριτικού άρθρου του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εκλογή του κ. Κασσελάκη «πολιτική αυτοχειρία» και παρομοίασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης καταλόγισε στη νέα ηγετική ομάδα «λαϊκισμό» με «στοιχεία γελοιοποίησης» και τόνισε ότι «στο κόμμα Κασσελάκη – Παπά – Πολάκη» δεν χωρά δυστυχώς η Αριστερά.

Στις αναφορές του κ. Σταθάκη απάντησε σε πολύ σκληρό ύφος η προεδρική πλευρά με τον Παύλο Πολάκη να κατηγορεί τους διαφωνούντες ότι θέλουν «το κακό του ΣΥΡΙΖΑ». «Στους επαναλαμβανόμενους άθλιους χαρακτηρισμούς σε μένα και άλλους δεν θα απαντήσω τώρα, όχι γιατί δεν μπορώ να σε βάλω όπως πρέπει στη θέση σου, αλλά γιατί είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο είναι να κάνετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τόσοι είστε» είπε απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη.

Πυροσβεστική παρέμβαση Τεμπονέρα

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα, όμως, ο Διονύσης Τεμπονέρας επιχείρησε πυροσβεστική παρέμβαση καλώντας όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να προχωρήσουν σε κινήσεις καλής θέλησης. «Ο χώρος χρειάζεται ηρεμία, πρέπει να γίνουν βήματα καλής βούλησης και θέλησης για να υπάρχουν συμπορεύσεις την επόμενη ημέρα» είπε διαχωρίζοντας τη θέση του από τους «εμπόλεμους».

«Δεν πρέπει οι διαγραφές να κυριαρχήσουν στην Κεντρική Επιτροπή. Ζητάω να υποβαθμιστεί στην ατζέντα, δεν λέω να αποσυρθούν αλλά να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα» συμπλήρωσε και κάλεσε τους διαφωνούντες να μην αποχωρήσουν. «Κατά την άποψη μου μια διάσπαση αυτή τη στιγμή δημιουργεί αποστράτευση, δημιουργεί απογοήτευση, δυστυχώς ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ» είπε και διαβεβαίωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χώρος για ενότητα.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου  [email protected]