25.7 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 20:37

Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – Ιαπωνίας για συνεργασία σε 5 άξονες

Πρόσκληση για επενδύσεις στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ιάπωνες επιχειρηματίες, κατά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φουμίο Κισίντα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν παράλληλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υπέγραψαν μνημόνια για στρατηγική συνεργασία που αναβαθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού και εκπαίδευσης.

«Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η Ελλάδα μια αξιόπιστη αναδυόμενη δύναμη και η πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Κισίντα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».  Επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών». Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά και στην Ουκρανία λέγοντας πως, «είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί»., ενώ υπεγράφη στρατηγική συμφωνία για ισχυρή στήριξη στην Ουκρανία και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία.

Συμπλήρωσε δε ότι και οι δύο χώρες υπερασπίζονται τη διατήρηση του status quo των χωρών και θεωρούν απαράδεκτη την αλλαγή του δια της βίας.

Οι 5 άξονες συνεργασίας

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, υπάρχουν σημαντικές αναφορές στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ’ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται, υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η δέσμευση των δύο ηγετών για την αναβάθμιση των σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και, όπως αναφέρεται, βασίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, στους εξής άξονες:

1. Πολιτική Συνεργασία

2. Συνεργασία σε Περιφερειακά Ζητήματα:

·         Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στον ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της

·         Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού

·         Αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της UNCLOS

3. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας.

Μεταξύ άλλων,

– Συνεργασία στη Ναυτιλία
– Οικονομική συνεργασία, Επενδύσεις και Εμπόριο
– Τουρισμός
– Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
– Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
– Συνεργασία στον Πολιτισμό

4. Συνεργασία σε Πολυμερή πλαίσια

i) Συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
ii) Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Ε.Ε.
iii) Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

5. Συνεργασία σε Παγκόσμια Ζητήματα (Πρόληψη καταστροφών και ανθρωπιστικά προγράμματα, Κλιματική Αλλαγή, Κυβερνοασφάλεια, Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση)

Οι άλλες συμφωνίες που διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως είναι:

·         Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα Τουρισμού,

·         Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,

·         Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI), (υπογράφεται αύριο)

·         Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO), (υπογράφεται αύριο)

·         Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!