17.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 1:08

Στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης- Η ατζέντα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν

Με πλούσια ατζέντα -που θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων- θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, αύριο πρωί ώρα ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν.

Την Τρίτη θα ακολουθήσει η ομιλία στο Κογκρέσο.

Η ατζέντα

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Παράλληλα στο τετ α τετ εστον Λευκό Οίκο αναμένεται να συζητηθούν το ενεργειακό, η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1) αλλά και ευρύτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κεντρική θέση επίσης στις επαφές του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα έχουν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Να σημειωθεί πως μένει να φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των F35, στα οποία υπενθυμίζεται δεν έχει «πρόσβαση» η Άγκυρα (λόγω της απόκτησης των S 400). 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της. Μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ). Τα ίδια πρόσωπα, επισημαίνουν πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι, που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές, επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν επίσης για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Μάλιστα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις.

Ιστορική στιγμή η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Κατά τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητας Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, αύριο Τρίτη, το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» δεν είναι άλλο από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

naftemporiki.gr-Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!