24.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 12:56

Πότε θα γίνει νέα άρση μέτρων

Με την κυβέρνηση να τονίζει πως η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται βήμα- βήμα, συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να προτείνει τα επόμενα βήματα στην κυβέρνηση.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούσαν από την αρχή το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και η λειτουργία του λιανεμπορίου, δήλωσε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έθεσε μία διαφορετική προτεραιότητα, την αναγκαιότητα να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, αναφέροντας, ωστόσο, πως και για την ίδια το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κυβέρνηση έχει τονίσει πως προτού αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει, δηλαδή του λιανεμπορίου και δημοτικών-νηπιαγωγείων.

«Χρειάζεται ένα εύλογο  διάστημα για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε μετά τις εισηγήσεις των ειδικών να ανοίγουμε με ασφάλεια οικονομία και παιδεία», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως πάμε βήμα – βήμα. «Μακάρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων τομέων», τόνισε.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξήγησε σήμερα μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος μιλώντας στο Mega, και σχολιάζοντας τις ουρές που σχηματίστηκαν σε πολλά καταστήματα, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις».  Ο κ. Παπαθανάσης έθεσε επίσης το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου ως προτεραιότητα, να και σημείωσε πως «θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, την οποία γνωστοποίησε πριν από μερικές μέρες. Μάλιστα, όπως είπε, το πρωί θα είχε τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα χιονοδρομικά αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση καθώς λειτουργούν μόνο την χειμερινή περίοδο. Έτσι είναι πιεστικός παράγοντας ο χρόνος.  Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των σαλέ, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων με την σειρά της απελευθερώνει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Γεωργιάδης.

Για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας, τόνισε, ωστόσο ο κ. Γώγος. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή», είπε.

Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ η λειτουργία της εστίασης τοποθετείται προς το τέλος του Φεβρουαρίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νεκρό βρέφος στην Κω: Ποινική δίωξη για κακούργημα στους γονείς

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αλλά και για σωματική βλάβη, ασκήθηκε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω σε βάρος...

Σε Πολωνία και Γερμανία ο Σούνακ με νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο

Την Πολωνία επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ για συνάντηση με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και με τον Γενικό...

Ενεργός ρόλος της MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού

Η MUSKITA έπαιξε για μία ακόμα φορά ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του θεαματικού ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Απριλίου 2024, ως χορηγός...

«Συγκεκριμένες ανακοινώσεις» για εκσυγχρονισμό Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας προανήγγειλε ο ΠτΔ

Ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών μας είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ιδιαίτερα των θεσμών, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στο...

Τιμητική Βράβευση του Πάνου Εγγλέζου από την ΟΣΑΚ

Αποδέκτης μιας ακόμη τιμητικής διάκρισης για τη μακρόχρονη και ανιδιοτελή δράση και συνεισφορά του στο πεδίο της Θαλασσαιμίας σε εθνικό επίπεδο, έγινε χθες ο...

Τρ.Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων

Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!