18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 12:02

Ο Διεθνής Τύπος για τη λίστα των 33 και το ελληνικό Watergate

Το ενδιαφέρον του Διεθνούς Τύπου συγκεντρώνει ξανά το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών στον απόηχο της δημοσίευσης της λίστας των 33 προσώπων που φέρονται να παρακολουθήθηκαν αλλά και της επιτόπιας έρευνας των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA).

Η συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας Le Figaro αναφέρεται στις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Ελλάδα: ένας πρώην πρωθυπουργός και υπουργοί μεταξύ όσων παρακολουθούνταν».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η υπόθεση των υποκλοπών «αναταράσσει εδώ και μήνες την Ελλάδα» και θυμίζει ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να διεξαγάγει «άμεση και εις βάθος έρευνα» σχετικά «με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων που δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα τους τελευταίους μήνες».

Figaro - υποκλοπές

Προσθέτει δε ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που φέρονται να έχουν παρακολουθηθεί είναι ισχυρά στελέχη της ΝΔ και «δυνάμει αντίπαλοι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει την υπόθεση σκάνδαλο και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και ότι αρνείται ότι χρησιμοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator.

Στις εκκλήσεις του ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση για φως στην υπόθεση αναφέρεται και η  γαλλική Le Monde. Επισημαίνει μάλιστα πως περίπου οκτώ μήνες πριν από το απώτατο όριο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές «η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδυναμωθεί από μια υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφων και πολιτικών από την ΕΥΠ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας».

Παράλληλα η γαλλική εφημερίδα «φωτογραφίζει» την ελληνική κυβέρνηση για τη χρήση του Predator σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι τόσο ακριβό που δύσκολα θα μπορούσαν να αγορασθεί από ιδιώτες. Σημειώνει δε ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αυξήθηκαν κατά 30% από την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019.

Στη λίστα των 33 πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων δημοσιογράφων που εμφανίζονται ως θύματα των παρακολουθήσεων αναφέρεται με δημοσίευμά της και η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

«Διευρύνεται το σκάνδαλο των ελληνικών παρακολουθήσεων» τονίζει η ιστοσελίδα και σημειώνει ότι στη λίστα περιλαμβάνεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δύο πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοϊδης – Γεροβασίλη), ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Τουρισμού και οι τρεις μαζί με τις συζύγους τους.

Παράλληλα το Politico αναφέρει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα «κατασκοπικό θρίλερ» το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση κακόβουλου λογισμικού στα τηλέφωνα ενός «όλο και μεγαλύτερου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων».

Εκδήλωση για το ελληνικό Watergate στην Αθήνα

Απόψε η «Πρωτοβουλία Ώρα Ο» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικό Watergate: από την αποκάλυψη στη συγκάλυψη» στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, (Ομήρου14-16) από τις 18:30 ως τις 21.00. Στην εκδήλωση θα παρέμβουν μεταξύ άλλων ο οικονομικός ρεπόρτερ και θύμα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης, σειρά δημοσιογράφων που διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης και τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας Στεύη Κίτσου και Κωστής Παπαϊωάννου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!