30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 16:45

Ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς-Τα επικρατέστερα ονόματα για τα Υπουργεία

Αφού έκλεισε χθες και τυπικά ο κύκλος των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σήμερα το απόγευμα, στις 16:00, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας για ένα μήνα, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με σκοπό να την οδηγήσει στις δεύτερες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μετά την ημίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου συνομολογήθηκε εκ νέου η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η ορκωμοσία του κ. Σαρμά θα γίνει σήμερα στις 16:00 και στη συνέχεια θα ανακοινώσει το κυβερνητικό σχήμα που θα διενεργήσει τις νέες εκλογές.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων προσώπων εξετάζεται να συμμετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, ο στρατηγός ε.α. Αλκυβιάδης Στεφανής ως υπουργός Άμυνας και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ως υπουργός Υγείας.

Τα επικρατέστερα ονόματα

Οι επικρατέστεροι για την στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι οι εξής:

Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού

Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλης Κασκαρέλης, Πρέσβης ε.τ.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ

Υπουργός Παιδείας: Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής: Ευάγγελος Τουρνάς

Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αυτό που σημειώθηκε είναι, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η ανάγκη να τοποθετηθούν έμπειρα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο άτομα που στελεχώνουν την παρούσα κυβέρνηση και αναμένεται να παραμείνουν στο πλευρό του κ. Σαρμά. Πρόκειται για την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα – Μαρία Μπούρα και για τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε κατά πληροφορίες πως «οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως είναι καλό να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έκτακτα γεγονότα.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «ήταν μια θεσμική σύσκεψη για τον σχηματισμό εκλογικής, υπηρεσιακής κυβέρνησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!