Αχτσιόγλου: Αριστερή και ρεαλιστική προοπτική

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος κατέστησε σαφές στην ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσφέρει αριστερά αλλά και ρεαλιστική προοπτική στους πολίτες.

«Δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά δεν θα κάνουμε μόνο αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια λογική κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, όπως θέλει να καλλιεργεί η Δεξιά και θα είμαστε η δύναμη εκείνη που θα αναλάβει τον δύσκολο αλλά και όμορφο ρόλο θα δώσει προοπτική στους πολίτες» είπε και συμπλήρωσε: «μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σήμερα περισσότερο πολύτιμος από ποτέ».

Τσακαλώτος: Δεν στηριζόμαστε στην ανάθεση σε έναν σοφό ηγεμόνα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε στην πρώτη ημέρα της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις με καθαρά αριστερό προσανατολισμό λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μια δυνατή αριστερά». Συμπλήρωσε δε ότι αυτή η αριστερά «θα παλεύει για τους μισθούς, για τα δικαιώματα, για την νέα γενιά». Παράλληλα τάχθηκε κατά των προσωποκεντρικών πολιτικω΄ν λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν στηρίζεται στην ανάθεση σε έναν σοφό ηγεμόνα». «Στηρίζεται στην ενδυνάμωση της κοινωνίας, στην ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των πολιτών» συμπλήρωσε.

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι το προοδευτικό κέντρο

Να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στο Προοδευτικό Κέντρο θέτει ως προτεραιότητα ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ριχθεί στη μάχη της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος. «Θα αναδιπλωθούμε, φοβούμενοι τα ανοίγματα;  Ή θα υπηρετήσουμε τη διακήρυξή μας, που λέει ότι φτάνουμε μέχρι το προοδευτικό Κέντρο;» διερωτήθηκε ρητορικά σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο Τύπο. Την ίδια στιγμή μάλιστα προειδοποίησε ότι η επιστροφή στο αφήγημα της «ριζοσπαστικής αριστεράς» θα πάει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στην εποχή των μικρών ποσοστών. «Θα επιστρέψουμε στην περιοχή της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μικρών ποσοστών ή θα ανακάμψουμε ως ευρεία παράταξη, η οποία μπορεί να κερδίσει μέσα σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής;» διερωτήθηκε σε αυτό το πνεύμα.

Πολάκης: Πόλεμος στη διαφθορά και τη διαπλοκή

Στην ανάγκη το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνει ασυμβίβαστο «πόλεμο» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα (Δημόσιο, Αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ,  κρατικοδίαιτες – παρασιτικές επιχειρήσεις, κλπ) αναφέρθηκε σε αρθρογραφία του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο κορμός και ο εκφραστής της κυβερνώσας Αριστεράς». «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ανάγκη για ένα επιπλέον κόμμα, που θα περιμένει “τις συνθήκες να ωριμάσουν”» συμπλήρωσε.

Δούρου: Κόμμα εξουσίας με αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση

Από την πλευρά της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέφερε σε αρθρογραφία της ότι ο στόχος στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι «η διατύπωση από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη σαφούς, ρεαλιστικής, κυβερνητική πρότασης» και «ενός αξιόπιστου προγράμματος λύσεων για τους πολλούς, εγγύηση Δημοκρατίας και κράτους δικαίου για τον τόπο». Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε τέσσερα επίπεδα:

  1. Ως κόμμα εξουσίας που αναζητά και δημιουργεί προοδευτικές λύσεις με τους πολίτες για τους πολίτες
  2. Ως κόμμα που δίνει το παρών στους μαζικούς χώρους – από τα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια ως τα Επιμελητήρια
  3. Ως κόμμα που θεωρεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθοριστικούς παράγοντες αποκέντρωσης, στο πλευρό του πολίτη, συμμέτοχους στο εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και
  4. Ως κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου  [email protected]