28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 14:15

Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο είπε ο Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου

Σε πολύ θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης εποικοδομητικού πνεύματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υποδεχόμενη τον κ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην άμβλυνση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών κατά το τελευταίο διάστημα, ενώ ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως «θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως «τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί πως η ένδειξη αλληλεγγύης και η ανθρωπιάς είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς».

Όπως είπε, «αυτή είναι μια ισχυρή βάση για να στηριχτεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της εργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις».

«Είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος και των δύο λαών μας και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι παρά την ύπαρξη διαφορών σε ζητήματα είναι «σημαντική η διατήρηση και η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος».

«Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω πως αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον κ. Ερντογάν, ενώ διαβίβασε ευχές ειρήνης και ευημερίας στον «φίλο λαό της Τουρκίας» και ευχήθηκε παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας».

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και οι υπουργοί θα κάνουν εποικοδομητικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους», σημείωσε, μιλώντας για προετοιμασίες που έχουν γίνει, ώστε σήμερα να υπογραφούν συμφωνίες σε μια σειρά τομέων.

«Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα προβεί σε δηλώσεις στον Τύπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ξεκινά από 31 Μαΐου η καταβολή του επιδόματος τέκνου για το 2024

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρόσθετη αύξηση 5% στο Επίδομα Τέκνου και η ένταξη στο Επίδομα φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υφυπουργείο...

Καθώς η Ρωσία προελαύνει, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Παρ’ όλο που ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος καθότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να...

Κιβωτός του Κόσμου: Άρχισαν οι καταθέσεις στη δίκη του πατρός Αντωνίου για σωματικές τιμωρίες και απειλές στα παιδιά

Χωρίς την παρουσία του πατρός Αντωνίου στο δικαστήριο, άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακοποιητικές συμπεριφορές και σωματικές τιμωρίες σε...

Η «εμπορική» βαλίτσα του Πούτιν στην Κίνα

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακύρωσε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, λόγω της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Χάρκοβο, αλλά ο...

Αλγερία: Βρέθηκε 45χρονος μετά από 26 χρόνια – Τον κρατούσε όμηρο σε κελάρι ο γείτονας

Σε κελάρι μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του βρέθηκε 45χρονος άνδρας, τον οποίο κρατούσε «όμηρο» γείτονας του για 26 χρόνια. Ο λόγος γίνεται για τον 45χρονο -σήμερα- Ομάρ...

Η επόμενη μεγάλη γεωπολιτική κρίση πιθανόν να φέρει τη σφραγίδα του Κιμ

Βαλλιστικό πύραυλο προς τα ύδατα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατέρριψε ως «επιστημονική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!