27.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 16:31

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους – Όσο μας προκαλούν περιθωριοποιούνται

Νέο αυστηρό μήνυμα Τουρκία, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιείται δια ζώσης και είναι σε εξέλιξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους» και στηλιτεύοντας τις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε: «όσο μας προκαλούν με λεονταρισμούς, περιθωριοποιούνται και εκτίθενται».

Περιθωριοποιούνται και εκτίθενται

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή, πρώτη μετά τον Φεβρουάριο του 2020 συνεδρίαση(του υπουργικού συμβουλίου) σε πλήρη σύνθεση και διά ζώσης, γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό».

«Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό», είπε.

Πρόσθεσε δε αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται».

«Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο»

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα δημοσιοποιεί διεθνώς όσα συμβαίνουν ενώ απάντησε και στις αξιώσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα – δίπλα όμως δυστυχώς εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και τελικά το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα σημαίνει ότι δεν θα δημοσιοποιούμε στα διεθνή φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην περιοχή μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη στάση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: Ή με τη γνώση και την ελευθερία, ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας. Χθες μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Όσοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν τα γυαλιά – καρφιά η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει γι’ αυτό, γιατί όσοι αναζητούν αίμα και ήρωες δεν θα το βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «ανομία»», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις στο ρεύμα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται.

Παράλληλα επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης  στο θέμα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Θυμάστε όλοι σας τα μεγάλα λόγια, τα οποία ακούστηκαν για τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος και την αμηχανία που προκαλέσαμε σε κάποιους όταν ανακοίνωσα ότι αυτά θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90%. Στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την συγκεκριμένη επιλογή να τη μιμηθούν κι άλλα κράτη και χθες η ελληνική Βουλή την ψήφισε, αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!