17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 23:12

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Οποιαδήποτε ολιγωρία θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα

«Η Ελλάδα είχε και σε εθνικό επίπεδο κάθε λόγο να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, υπεραμυνόμενος της επιλογής της κυβέρνησης και τόνισε πως «όσες φορές η χώρα μας συντάχθηκε με τους φυσικούς μας συμμάχους βγήκε κερδισμένη».

«Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνους δικαίου και για μία χώρα που έχει κάνει την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου σημαία στην υπεράσπιση των δικών μας εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οποιαδήποτε ολιγωρία ή αμφιθυμία θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα» είπε, υπογραμμίζοντας πως «η απόφαση να στείλουμε στρατιωτικό υλικό σηματοδοτεί ξεκάθαρη θέση πού ανήκουμε και εν τέλει μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».

«Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη. Ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών οφείλει να διαβάσει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας όπως διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη-μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα. «Έχουμε παραπάνω λόγους από την Πορτογαλία να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία. Θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κι εμείς αν χρειαστεί κάτι ανάλογο» πρόσθεσε.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΒουλήΔευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το Κίνημα Αλλαγής υπήρξε «ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής και συμφωνία ότι η Ε.Ε. έπρεπε να λάβει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων που ασκούν αυτή τη στιγμή μεγάλη πίεση στη ρωσική οικονομία».

Χαρακτήρισε ωστόσο «άκρως απογοητευτικές» τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των μικρότερων κομμάτων. «Θα σας συνιστούσα κ. Βαρουφάκη να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν γνωρίζετε», είπε σχετικά με την αναφορά που γραμματέα του ΜεΡΑ25, περί «Φινλανδοποίησης».

«Για όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν» είπε στη συνέχεια για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογία του, ενώ συμπλήρωσε πως «για το ΚΚΕ, η αντίληψή του για την ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή».

«Ενδεχομένως η συγκυρία να ευνοούσε μια συνάντηση με Ερντογάν»

Απαντώντας σε αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. «Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ ξανά με τον κ. Ερντογάν και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσε μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του» και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη».

Σε ό,τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε. «Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών» είπε και υπενθύμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!