31.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 19:53

Κ. Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία – Θα ασχοληθώ προσωπικά με το νέο ΕΣΥ

Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπη, επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.

«Αν ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής στις προηγούμενες εκλογές θα είχαμε ήδη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καταλαβαίνω τον κόσμο και την κούραση, αλλά κάποιοι άλλοι επέλεξαν το σύστημα της απλής αναλογικής ναρκοθετώντας τη δυνατότητα της χώρας να έχει από σήμερα μια κυβέρνηση» είπε μιλώντας στο Mega, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια ισχυρή κυβέρνηση. Δυστυχώς έτσι όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων δεν υπάρχει η δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, επικρίνοντας και την στάση του ΠΑΣΟΚ: «Άρα αυτό που είπα ότι αν δεν έχουμε αυτοδυναμία νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, είναι το λογικό συμπέρασμα, όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοί μας έρχονται και λένε ότι δεν ενδιαφέρονται να κυβερνήσουμε μαζί σας και θέλουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είπε ότι δεν αισθάνεται «άτρωτος». «Κάθε εκλογή είναι μία καινούρια διαδικασία. Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να πάνε να ξαναψηφίσουν. Αλλά σίγουρα αισθάνομαι μία ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Αυτό το υψηλό ποσοστό που πήραμε αυξάνει και τη δική μου ευθύνη την επόμενη μέρα να τιμήσω την εμπιστοσύνη και να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας και να μπορέσω να είμαι χρήσιμος ως πρωθυπουργός. Ο κάθε πολίτης ο οποίος σε ψηφίζει εκείνη την στιγμή σου δίνει ατομική εντολή να λύσουμε αυτό που τον απασχολεί» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ευθύνη» για τον ίδιο. «Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή και εντολή αλαζονείας ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και άρα πρέπει να πάμε αραχτοί και χαλαροί στην κάλπη» συμπλήρωσε.

Στον απόηχο των τραγικών περιστατικών σε Κω και Νέα Μάκρη με τους θανάτους της 63χρονης και της 19χρονης εγκύου διαβεβαίωσε πως «θα ασχοληθεί προσωπικά με το project ”νέο ΕΣΥ”» την επόμενη τετραετία.

Σε ερώτηση για ένα debate μεταξύ του ίδιου και του κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό για να είναι οι δύο πρώτοι που περνάνε στον δεύτερο γύρο.

To debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» σημείωσε για να προσθέσει: «Και εμένα και τον κ. Τσίπρα μας γνωρίζουν πια πολύ καλά οι πολίτες. Δεν πιστεύω ότι κατ’ ανάγκη θα γίνουν σοφότεροι οι πολίτες από το debate. Σε έναν βαθμό έχουν κουραστεί κάπου οι πολίτες με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν νομίζω να μάθουν κάτι καινούργιο βλέποντας ένα ντιμπέιτ των δύο».

«Το TikTok έδειξε ποιος είμαι πραγματικά»

Για τα βίντεό του στο TikTok ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν είναι η νέα μου εικόνα. Το TikTok έδειξε ποιος είμαι πραγματικά, έτσι είμαι. Στην τηλεόραση με βλέπετε με γραβάτα. Το TikTok αφορά πρωτίστως τη νεολαία αλλά δεν είναι μόνο θέμα εικόνας. Οι νέοι δεν μας ψήφισαν μόνο λόγω TikTok αλλά γιατί μιλήσαμε για τα θέματα που τους αφορούν. Το χαίρομαι πολύ το TikTok και μου δίνει τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζομαι, να κάνω λίγες πλάκες, να παίρνω με αυτόν τον τρόπο ένα κομμάτι της έντασης της δουλειάς».

Τι είπε για τη σχέση του με την σύζυγό του και τα παιδιά του

Ερωτηθείς για το πώς ήταν στο σχολείο είπε πως ήταν πολύ καλός μαθητής αλλά δεν ήταν ο τυπικός σπασίκλας. «Στο σχολείο κάναμε όσα νομίζω ότι κάνουν τα παιδιά. Και χαίρομαι που έχω κρατήσει καλές φιλίες από το σχολείο. Αν ξεφύλλιζες το λεύκωμά μας το 1986, θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν μια κανονική σχολική ζωή πέρα από τα μαθήματα», ανέφερε.

Για το γεγονός ότι ως έφηβος είχε μπαμπά πρωθυπουργό ανέφερε ότι είχε μια αίσθηση της ευθύνης και πάντα προσπαθούσε να ισορροπήσει. «Το ζω αυτό και με τα παιδιά μου. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει ποτέ να πατήσουν στο προνόμιο και να είναι δυο φορές πιο ταπεινοί ακριβώς γιατί είναι τα παιδιά του πρωθυπουργού. Έχει τελειώσει πια το ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’. Δεν θα το επέτρεπα ποτέ στα παιδιά μου και χαίρομαι που απολύτως το έχουν ενστερνιστεί» δήλωσε.

Σε ερώτηση πώς είναι ως μπαμπάς είπε πως με την σύζυγό του έχουν εξαιρετική σχέση με τα παιδιά τους. «Είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Έχω εξαιρετική σχέση. Αν με ρωτάς γιατί είμαι περήφανος στη ζωή μου, δεν είναι για τη ζωή μου, είναι για τα παιδιά μου. Μου αρέσει που έχω ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου, να μου ασκούν κριτική. Και έρχονται και μου λένε αυτό δεν γίνεται, πρέπει να το φτιάξεις αυτό. Προσπαθώ να εξηγήσω και να πως μερικές φορές δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε όλα τα προβλήματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τη σύζυγό του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες. Για χρόνια δεν ήμαστε μαζί. Τις ξεπεράσαμε με το να μη χρεώσουμε αποκλειστικά ο ένας στον άλλο την ευθύνη. Πρέπει να είσαι ταυτόχρονα απόλυτα ταγμένος στα παιδιά. Εμείς δώσαμε χρόνο στο χρόνο, δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες ο ένας για τον άλλο και όταν ξαναβρεθήκαμε, μπορέσαμε και επανατοποθετήσαμε τη σχέση μας σε διαφορετική βάση και είμαστε καλύτερα από ποτέ. Μερικές φορές πριν πάρει κανείς οριστικές αποφάσεις πρέπει να δίνει λίγο παραπάνω χρόνο, τα πράγματα δεν είναι πάντα καλύτερα αναζητώντας άλλη εναλλακτική. Δουλέψαμε και με ειδικούς. Να απενεχοποιήσουμε και την ψυχολογική υποστήριξη».

Πώς περνά τον ελεύθερό του χρόνο

Σε ερώτηση αν κάνει πράγματα που μπορεί να μην φαντάζεται ο κόσμος απάντησε πως «είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να έχει μια κανονική ζωή έξω από τη δουλειά του. Στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι αρκετά προβλέψιμος. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, μου αρέσει να αθλούμαι, που και που πηγαίνω ακόμα για ποδηλασία. Πριν από μία εβδομάδα με παίρνει έξαλλη η Μαρέβα και μου είπε για τον πρωθυπουργό του Βελγίου που έκανε ποδηλασία και έπεσε. Δεν λέω ότι κάνω παρακινδυνευμένα πράγματα αλλά δεν θα μπω σε προστατευμένη γυάλα».

Ερωτηθείς αν έχει στείλει ποτέ μήνυμα σε λάθος παραλήπτη απάντησε θετικά. «Το θέμα είναι να το καταλάβεις. Στο whats up υπάρχει η δυνατότητα να το σβήσεις», ανέφερε.

«Μόνο βουβή δεν ήταν η κάλπη, έστειλε μήνυμα αποδραματοποίησης»

Όταν ρωτήθηκε αν έχει παρατσούκλι αναφέρθηκε στην αναφορά «Κούλης»: «Χρησιμοποιήθηκε σε ένα βαθμό υποτιμητικά. Υπήρξε στοχοποίηση. Όλα αυτά είναι στην πολιτική. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην τοξικότητα. Η κοινωνία δεν θέλει τοξικότητα και θέλει να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Μόνο βουβή δεν ήταν η κάλπη, έστειλε μήνυμα κανονικότητας και αποδραματοποίησης. Δεν θέλει ο κόσμος άλλο καυγάδες και τσακωμούς στην τηλεόραση».

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, να είναι καλόπιστη και τεκμηριωμένη και γι’ αυτό δεν απαντά στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Την καλοπροαίρετη κριτική προφανώς και τη δέχομαι. Και τα παιδιά μου και η σύζυγός μου μπορεί να είναι πολύ αυστηροί ειδικά στα θέματα της συμπεριφοράς. Αυτή η δουλειά είναι δύσκολη, έχει πολύ ισχύ, έχει το κομμάτι της δόξας και της προβολής αλλά όταν κλείνουν τα φώτα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολη, διαχειριζόμαστε κρίσεις, πρέπει να βγαίνω μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες», συμπλήρωσε.

«Δεν ξεκίνησα ποτέ με το όνειρο να γίνω πολιτικός και σίγουρα όχι με την προσδοκία να γίνω πρωθυπουργός. Με την εμπειρία του πατέρα μου, είχα πικραθεί και είχα πει ως απόφαση ζωής ότι η πολιτική δεν είναι για μένα και γι’ αυτό δούλεψα δέκα χρόνια πριν επαναξιολογήσω. Έχω εργαστεί και έμαθα πως δουλεύει η οικονομία και κάτι πιο σημαντικό, να έχω προϊστάμενο και να είμαι συνεπής. Στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική τους λέω καλά κάνετε αλλά να έχετε δουλέψει πριν», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

«Όταν μπαίνεις στην πολιτική με το όνομα ‘Μητσοτάκης’ έχει πλεονέκτημα, αλλά αποκτάς και εχθρούς. Η πρώτη εκλογή του 2004 ήταν σχετικά εύκολη για εμένα αλλά μετά τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Κάποια στιγμή υπήρχε και λογική αντίδραση της κοινωνίας σε αυτό που λέμε πολιτικές οικογένειες. Νομίζω ότι μετά από 20 χρόνια στην πολιτική και 4 χρόνια στην πρωθυπουργία έχω πετύχει ο κόσμος να με βλέπει ως Κυριάκο και το γεγονός ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια να μην είναι ουσιαστικό κριτήριο», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έπρεπε να δώσει υπουργεία στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με βάση το χαρακτήρα τους τι θα έκανε, είπε ότι θα απαντήσει στο Tik Tok. «Ζητώ δικαίωμα να το σκεφτώ και να επανέλθω», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!